IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топливо обмисля обратно изкупуване на акции и увеличение на капитала

Увеличението няма да е при емисионна стойност от 1 лв., е заявил изпълнителният директор Щилиян Стоянов

09:18 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Топливо обмисля обратно изкупуване на акции и увеличение на капитала

Съветът на директорите на Топливо АД обсъжда варианти за предприемане на процедури по обратно изкупуване на акции и увеличение на капитала, е заявил на Oбщото събрание на акционерите от 17 юни 2014 г. изпълнителният директор Щилиян Стоянов. Информацията е публикувана чрез БФБ-София в протокола от Oбщото събрание на дружеството.

На събранието е присъствал и журналистът от Investor.bg Мариян Йорданов (с една акция), като в протокола е записана вариация на въпроса му „обратното изкупуване представлява търсене и съответно увеличение на цената, докато увеличението на капитала представлява предлагане и съответно понижение на цената на акциите, как ще отиграете ситуацията, кое ще е първото?“. Отговорът на Щилиян Стоянов е: "Ако вземем решение за увеличение на капитала няма да е по емисионна цена 1 лв. Още не сме готови с окончателното решение.

Мариян Стоянов, изпълнителен директор на основния акционери Синергон холдинг АД е пояснил, че се обсъждат много варианти. В сложната икономическа обосновка е нужен много ресурс, имаме нужда от подкрепа във финансов аспект, но все още не е взето окончателно решение коя форма ще се възприеме за стабилизиране на финансовото състояние на дружеството.

Една от вече прилаганите форми за стабилизиране е продажба на активи, като печалбата от реализацията на неефективно използвани имоти през 2013 г. е в размер на 954 хил. лв., е заявено на събранието.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Друга мярка е гласувана на Общото събрание от 17 юни 2014 г., а именно продажба на вземания в размер до 3 млн. лв. за срок до 3 години от Топливо АД към Синергон холдинг АД, както и продажба на парцел от 38,966 дка в границите на Лукойл Нефтохим Бургас АД с купувач Топливо газ ЕООД. Продажната цена на парцела е до 3,5 млн. лв.

На събранието са присъствали и представители на договорните фондове на Капман, ОББ и Юг Маркет, като са поискали от дружеството да предоставя корпоративен календар, отчети на английски и други с цел повишаване на доверието в компанията. От Топливо АД са отговорили, че имат публикуван корпоративен календар, както и отчети на английски, които се дават на чуждестранните партньори, но не са публикувани.

Топливо АД отчете 1,45 млн. лв. консолидирана загуба за първото тримесечие на 2014 г., след минус 606 хил. лв. за същия период на 2013 г. Продажбите се увеличават с 8% на годишна база до 58,5 млн. лв. за първите три месеца на 2014 г.

Акциите на Топливо АД поскъпват с 51% за последните 12 месеца до 4 лв. за акция и 21,7 млн. лв. пазарна капитализация. През периода е имало цени между 2,65 лв. за ценна книга и 5,5 лв.

Авторът на статията притежава 1 акция от Топливо АД.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още