IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фирми планират износ на рибни продукти за Китай

Най-перспективен е износът на рапани, заяви Йордан Господинов

10:32 | 08.02.16 г.
Български фирми планират износ на рибни продукти за Китай

12 фирми от рибарския сектор планират износ на рибни продукти за Китай. Те вече имат сертификати, които им дават правото на директен достъп до пазара, съобщи пред в. „Черно море”  Йордан Господинов, председател на рибарската асоциация БГ ФИШ. 

Това са най-големите ни износители, които вече имат експорт в Япония и Корея.

Досега са били възможни само единични сделки за Китай и то за неголеми количества основно рапани, което е ставало чрез реекспорт от други страни.

Господинов смята, че рибната ни продукция е непозната за китайците и затова на първо време най-бързо можем да се наложим с черноморските рапани, които са се утвърдили с отличното си качество.

Добитата в Черно море риба трудно може да стане конкурентна на този пазар. Реалните ни възможности са в предлагането на рибни продукти в преработен вид, казва Йордан Господинов.

Той информира, че три български фирми участват със свой щанд в изложението в Шанхай, което съвпадна с празнуването на китайската Нова година. Неговата прогноза е износът да започне още тази година.

На междуправителствено ниво България има споразумения с Китай за експорт на мляко и млечни продукти, вино, люцерна, царевица, риба и рибни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още