IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците отново купуват апартаменти в големите градове

Вложенията в многофамилни жилищни сгради в страната се очаква да достигнат 105 млрд. долара тази година

17:47 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Многофамилните жилища продължават да водят напред пазара на жилищни имоти. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Многофамилните жилища продължават да водят напред пазара на жилищни имоти. Снимка: архив, Ройтерс

Инвестициите в многофамилни жилища в САЩ ще достигнат нивата си от рекордната 2007 г. Тогава продажбите възлязоха на 105 млрд. долара, като сега се очаква вложенията дори да надвишат леко тази сума, обяснява в последния си доклад консултантската компания CBRE, цитирана от World Property Journal.

Само за третото тримесечие на годината продажбите на многофамилни жилищни сгради в САЩ достигнаха 27,5 млрд. долара, което е увеличение с 28% спрямо същия период на миналата година. Общо продажбите за деветте месеца на годината достигнаха 73,1 млрд. долара, което е с 3% повече спрямо деветмесечието на 2013 г.

Ако тази тенденция се запази, то до края на годината инвестициите в сектора могат да достигнат 105,2 млрд. долара, с което да се подобри рекордът на вложения в този сегмент, постигнат през 2007 г.

Продажбата на сгради със средно и високо строителство се е повишила със 75% на годишна база през третото тримесечие. Ако тази тенденция продължи, то продажбите ще достигнат рекордните 38,1 млрд. долара. Инвестициите в апартаменти в комплекси от затворен тип са се увеличили с 10% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година. От началото на годината досега пък продажбите на жилища в затворените комплекси са достигнали 46,1 млрд. долара. Това е с 10% по-малко от пика на покупките, достигнат през 2006 г.

Многофамилните жилища продължават да водят напред пазара на имоти и вече от възстановяване отиваме към разширяване, заяви Браян Маколиф, старши управляващ директор за капиталовите пазари в CBRE.

Според него търсенето на тези имоти в момента се определя от три тенденции сред потребителите. Първият е, че делът на частните купувачи се е увеличил от 50% през 2013 г. на 59 на сто през тази година. В същото време чуждестранните инвестиции започват да играят все по-голяма роля и в момента на тях се падат около 6% от вложенията във всички видове апартаменти през тази година. На трето място са инвестиционните фондове, които имат в момента по-малка роля на пазара. Вложенията на тези фондове са се понижили от 20% през миналата година до 9 на сто през тази, обясни Маколиф.

Средната цена за продажба на апартамент през третото тримесечие на 2014 г. бе 128 000 долара, което е увеличение с 5,9% в сравнение с предходната година. Търсенето на жилища в многофамилни сгради продължава да се увеличава, като за деветмесечието са закупени 289 900 такива жилища.

Жилища се търсят основно в големите мегаполиси, както по Източното, така и по Западното крайбрежие на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още