IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците продължават да търсят имоти в скъпите райони на Лондон

Вътрешният пазар през следващата година ще бъде силно повлиян от предстоящите избори

16:57 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Очаква се китайските инвеститори да доминират догодина на имотния пазар в централните части на Лондон. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Очаква се китайските инвеститори да доминират догодина на имотния пазар в централните части на Лондон. Снимка: архив, Ройтерс

Чуждестранните купувачи продължават да търсят усилено имоти в най-скъпите части на Лондон. Според независимата агенция за недвижими имоти Black Brick само през последните седмици са били извършени над десетина сделки с хора, искащи да инвестират в жилище там. Всяка от тях е била до 2 млн. британски паунда, информира PropertyWire. Само за последния месец пък сделките с нови клиенти от Бразилия, Египет и Катар са били в интервала от 2 до 4 млн. паунда.

„Продължаваме да наблюдаваме силен интерес от различни купувачи, сред които има както инвеститори, така и хора, търсещи имот за лично ползване. Брокерите забелязват и значителен ръст от страна на руски клиенти както при покупката, така и при наемането на имоти“, обяснява управляващият партньор на Black Brick Камила Дел.

Завръщането на руснаците е факт, независимо от срива на рублата спрямо британския паунд. И докато резкият спад в цените на петрола води до последици за нетното богатство на хората от Близкия изток, Западна Африка и Русия, то силният долар поне предлага известна компенсация за потенциалните купувачи на жилища в близост до централната част на Лондон. Това е валидно за инвеститорите, които залагат на щатската валута“, обяснява Дел.

Понижението на британския паунд спрямо зелените пари от средата на годината досега е около 9%, като приблизително толкова е поевтиняла валутата и спрямо китайския юан. Това дава на купувачите с тези валути добра отстъпка в цената, обяснява брокерът.

Очакванията ни са китайските купувачи да са основните инвеститори в скъпите имоти в централната част на Лондон през  2015 г. В същото време очакваме политическите проблеми в някои страни да продължават да подтикват търсенето и в следващите години.

Конкретно за вътрешния пазар обаче се очаква да има ясно изразено разделение на две заради предстоящите избори във Великобритания.

„Ако Консервативната партия спечели изборите през май догодина, очакваме много силно развитие на имотния пазар в Лондон. Тогава и опциите за преговори с продавачите ще бъдат силно ограничени“, допълва Дел.

Според нея периодът от сега до изборите може да се окаже подходящ за навлизане на пазара в дългосрочен план.

Ако пък Лейбъристката партия спечели вота, то това едва ли ще има драматично отражение върху пазара за жилища в Лондон. В краткосрочен план дори е възможно да има поевтиняване на имотите.

В момента има и над десетина проекта за новостроящи се сгради, близо до централната част на Лондон, като обектите ще бъдат предложени на пазара както през 2015 г., така и в следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още