IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в България: собствени, но стари

Високият дял на собствеността у нас маскира редица проблеми за имотния сектор - много от жилищата са зле поддържани, сочи доклад

17:49 | 17.10.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора - жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани“, е записано в документа, дискутиран днес в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства.

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия. Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията. В Швеция е разпространен кооперативният живот – повече от 20% от домакинствата обитава именно такъв тип жилища.

Средно в ЕС 69,4% от домакинствата са в собствени жилища.

Организацията отбелязва в доклада си, че ръстът в сектора се завръща, но той е само по отношение на цените на жилищата в Европа (със средно 10,6% през миналата година). В същото време строителството в целия ЕС все още страда от последиците на икономическата криза и ръстът е много по-бавен. Новото строителство все още е под натиск, дори и в големите европейски градове.

Ръстът на цените на имотите изпреварва и ръста на доходите на хората и това е видимо в броя на бездомните европейци, отчитат от Housing Europe. Разходите за поддържане на жилищата са едни от най-големите в бюджета на европейските домакинства. Средно те костват 11,3% от доходите, като Гърция е лидер с дял от 41%. За анализа са използвани данните от проучване на Евростат. От тях е видно, че за българите разходите за поддръжка на дома са малко над средното за общността – около 18% от доходите ни отиват за поддръжката на дома, или за наем, ипотека и битови сметки.

През 2016 година всъщност е отбелязан най-големият ръст на цените на имотите от 2009 година насам. Той не е равномерен – в Гърция, Испания и Португалия цените все още държат тенденцията към намаление, докато във Великобритания и Швеция нивата им вече надминават постигнатото в годините преди кризата.

Бежанската вълна от 2015 година също е фактор за ръста на цените на жилищата, отчитат още от организацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
makama
преди 6 години
Щом не искаш да живееш под наем, означава че не си европеец, а.... българин ! Българинът не живее под наем, освен ако няма друга възможност.Българинът кредит много трудно взема, той за да закупи нещо предпочита да го изгладува ...Българинът на акции, облигации и подобни измами не участва....Българинът вярва че най-стойностното е недвижимата собственост, нива, гора, ливада, след това къщата...Поне такъв е бил преди 50 години...какъв е сегашният българин ? по-скоро европеец !Хората масово си разпродадоха земята.... а това е капитал, които по своята същност е вечен, винаги е давала доход, и ако не дойдат комунистите да я национализират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Веск
преди 6 години
В България трябва да имаш собствено жилище. Задължително е. Още преди да стигнеш 50 никой не те ще на работа и работиш каквото има примерно, за заплата каквато дадат, а наемите са сериозни. Освен това нашите банки са мутренски перачници на пари като , че ли и не е добре да им се ползват кредитите. Ипотеката означава много години да те доят - да преживееш пукания на балони, кризи, ръстове. С това внимавайте. А аз просто съм пинтия ако щете ме наречете ама не мога да живея под наем след като със същите пари при добра инвестиция си купуваш имот собствен. Обаче последната ми покупка е от 2014та, когато цените направиха първия опит да се отлепят от дъното. На следващия пукнибалон може пайк да се включа. Не и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
makama
преди 6 години
Ако трябва да бъдем честни, бюрократичната пардон социалната държава, живее от събрани данъци... ниски данъци - малко лапачка.Понеже търсим инвеститори, т.е. чуджи грабители имаме ниски преки данъци...Това означва, че за да има лапачка, трябва косвените да се надуят...което се прави бавно но славно ....Все пак, хайде без ирония да си кажем истината : имам 64 кв. апартамент в квартал ц.гара.имотен данък и данък смет са 141 лева годишно....Това прави по 12 лева на месец.....Това според мен изобщо не е тежест.... Повече ми тежи проблема с паркирането....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Спокойно, те кат видят че финансово "неграмотния" роб не кълве кредити, ще му вдигнат имотния данък/данък смет/данък паркинг/еко данък/данък въздух/данък вода и т.н. Отърването е изход от ЕС и НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
ше ми ядете с ваще демокрации и кредити със сто путтки лелини .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
добре, че беше гадния комунизъм та да живеят 87% в собствено жилище иначе са хуяя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
makama
преди 6 години
продължавам...Наличието на жилище без ипотека, дори в окаяно състояние е нещо много повече от реновирано жилище за която плащаш наем от около 50 % от чистия си доход.Имаш собствено жилише, това означава, че си СВОБОДЕН ! А НЕ РОБ, които трябва да работи и да обогатява разни инвеститори/ т.е. изедници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
makama
преди 6 години
продължавам ..Нейният отговор : Краков е паметник на ЮНЕСКО, никой не те пита как живеш в жилището, фасадата трябва да се поддържа, ако неможеш, принудително извеждане от жилището, продават го на този който може да поддържа фасадата, а на вас купуват жилище и дават разликата от парите...Щом искаш да си в центъра, трябва да може да си го позволиш....Та представете си това ако се случи например в София....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
makama
преди 6 години
продължавам...Мотивите са :1. Пенсионери, които не искат да харчат пари за сгради.2. Кооперации в които съсобствениниците немогат да се разберат помежду си, особено ако някой се прави на много по умен от другите....Допълнително : Фасадите са неогледни, защото хората не искат да спазват закона и да поддържат фасадите, а държавните институции нямат интерес да се карат с хората.За вас като малограмотен журналист(преписвач) ще ви разкажа една история от 2010 г. от личен разговор на мен с полякиня, с която бяхме на семинар в София.Попитах я, след като си три дни в София, какво ти хареса и какво не ти хареса в София.Харесва и всичко... (няма повече да обеснявам)неприятно впечатления и направили три неща :1. Безпризорните кучета2. олющените фасади на сградите3. тротоарите в София.Аз и обяснявам проблемите в София за сградите. Обяснявам и не срещам разбитане, обяснявам как възрастни хора живеят в центъра на София и нямт пари за ремонти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
makama
преди 6 години
А.... бе госпожо или госпожеце Петкова !Как не вие срам !Да превеждате чужди статии и да плюете нас....Факта че 87 % Българи имат собствено жилище реално означава, че народа не е беден. Може малко да заработва като заплата, но жизненият му стандарт не е най- нисък. Наемите особено в София варират от 200 до 300 евро на месец. Вижте например себе си. (Предполагам за вашето състояние на база обща информация за българия ). Работите като журналист, вероятно изкарвате 1000-1300 лева. т.е. 600 евро. Живеете в жилището на баба си, например в Люлин. Наем не плащате - например 200 евро. т.е. вашият доход става поне 800 евро. и недължите никомо нищо....Да. Хората които имат пари непрекъснато реновират своите имоти. Вижте например колко прозорци ( с ПВЦ) се смениха, колко радиатори се смениха...Тези които не реновират своите жилища имат два основни мотива нищо да не вършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още