IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите изключиха имоти от горския фонд за изместването на пътя Девин-Михалково

Правителството прехвърли имоти на Министерството на отбраната на община Пазарджик

13:37 | 25.01.12 г.
Министрите изключиха имоти от горския фонд за изместването на пътя Девин-Михалково

Правителството изключи от горския фонд поземлени имоти частна държавна собственост и собственост на "Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) за изместването на съществуващия път Девин – Михалково, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Общата площ на земите е 210, 734 дка. Те са разположени в землищата на с. Лясково, гр. Девин и с. Михалково, община Девин.

За промяната на предназначението НЕК ще заплати 667 404 лв., както и средства за компенсационно залесяване в размер на 176 065 лв., които ще постъпят в бюджета на Изпълнителна агенция по горите.

Изместването на пътя Девин – Михалково, който беше пуснат в експлоатация преди малко повече от година, се налага поради активизиране на свлачищни процеси в района на яз. „Цанков камък“ и падащи камъни, които застрашават безопасността на движението.

Същата отсечка беше построена за около 120 млн. евро вместо предвидените малко над 40 млн. евро от „Алпине бау“ при управлението на Тройната коалиция. Завишаването на цената фирмата оправда с лошо избрания терен и проблемите при проектирането на отсечката. Това предизвика гнева на премиера Бойко Борисов, който нарече пътя „златен“.

С друго свое решение правителството прехвърли безвъзмездно на община Пазарджик собствеността върху пет имота на ул. "Царица Йоанна". Общата площ на терените е 60 дка. Върху тях са построени 39 сгради, както и паметник на 27-и Пехотен чепински полк. Имотите са с отпаднала нужда за Министерството на отбраната.

Намерението на местната власт е върху тях да бъде изградена автогара със съпътстваща инфраструктура и обслужващи дейности по европейски стандарти, което е залегнало и в програмата за управление на общината.

Като източници на финансиране ще се ползват средства от собствени приходи, по европейски програми или публично-частни партньорства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още