IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за саниране цели минимален енергиен клас С на жилищата

Програмата използва публичен ресурс, но се санира частна собственост и е нужно съгласието на всички собственици

10:40 | 02.02.15 г. 6
Програмата за саниране цели минимален енергиен клас С на жилищата

С националната програма по саниране се цели постигането на минимален енергиен клас С, коментира в ефира на БНТ зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. За да бъде постигнат този ефект, е нужен пълен достъп до общи части, смяна на дограмата и на облицовката на санираните блокове, допълни още той.

Това е причината и едно от изискванията за участие в програмата да има съгласие от 100% от собствениците на сградата да бъде извършено предвиденото обновяване, обясни зам.-министърът.

По този начин той отговори на критики, че получаването на съгласието на всички собственици в сградата е трудно, особено където има и празни апартаменти, чиито собственици от години не живеят в тях.

„Няма невъзможни неща – заявленията се подават две години – 2015 и 2016 година”, уточни още той, но добави, че при кандидатстване по програмата е въведен принципът „първи по време са първо по право” до изчерпване на финансовия ресурс, който е 1 млрд. лева.

Нанков беше категоричен още, че по програмата се използват публични, безвъзмездно отпуснати средства, но се санира 100% частна собственост. По отношение на трудностите пред сдруженията на собствениците той допълни: „Нека да видим как ще тръгне програмата”.

Зам.-министърът успокои и опасенията на собствениците, че подписвайки се в документацията с размера на своята собственост, те носят някаква финансова отговорност.

„По никакъв начин няма да засягаме собствеността”, категоричен беше още той и обясни, че тези сдружения се създават единствено за нуждите на процеса на саниране. Те няма да имат никакви финансови взаимоотношения с общинската администрация и вещо-правни отношения.

Целият процес по възлагане на обществените поръчки ще минава през общините, коментира още зам.-министърът. Той уточни, че министерството дава методически указания към местните власти да предоставят възможности за инвеститорски контрол от страна на сдруженията на собствениците.

Представителите на собствениците (живеещ в блока или пълномощник) ще участват и в приемателните комисии, допълни Нанков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
edimi
преди 9 години
Ам`чи кък... То тоз` емблематичен ЧЛЕН пък и номер100 - последен, ясен и кратък в Закона за Бюджет 2015 на Б-я точно туй си пише. УЗАКОНЕНО дет` се вика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Пълен абсурд е целият закон за етажната собственост, който изисква консенсус между собствениците! В повечето европейски държави решенията се взимат с мнозинство, а несъгласините могат да се принудят по съдебен път да платят.Какво би станало ако и данъците в тази държавата така се плащат? Докато няма консенсус между 100% от гражданите на държавата, никой да не плаща данъци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
edimi
преди 9 години
....". Те няма да имат никакви финансови взаимоотношения с общинската администрация и вещо-правни отношения."......."Те" нямат, но в договора между Общината и Банката ИМА. А представител на Сдружението, по Програмата, за пред Банката се явява Общината....На мноооого въпроси от МРР мълчат! Дано да отговорят, пратени са, очаква се отговор.....А, дано....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
edimi
преди 9 години
Много неща не са ясни! Въпросите без отговори висят. "Експерта" на МРР отговаря на повечето въпроси с - Нека да видим как ще стартира програмата.....Едно е ясно - парите ще се усвоят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още