IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявления за саниране с държавни пари ще се приемат от февруари

Програмата на управляващите предвижда отпускането на 1 млрд. лева за санирането на около 4 хил. блока

13:58 | 14.01.15 г. 5
Заявления за саниране с държавни пари ще се приемат от февруари

Процесът по саниране на панелните жилища вече започва. Управляващите вече са пуснали в ход информационна кампания за програмата, а на 28 януари предстои да бъде одобрена методиката. Реалното приемане на заявленията ще бъде през февруари. За кампанията са отделени 1 млрд. лв., с които ще бъдат санирани около 4000 блока.

Това обявиха от ГЕРБ, чиято младежка организация информира и депутатите за процеса. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради беше част от предизборната кампания на управляващите. През първата година държавното саниране ще е 100% безплатно за хората.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев опроверга информациите в медиите, че кампанията по санирането ще обхване едва 200 блока. „Така ще излезе, че санирането на един блок ще струва 5 млн. лв., което е абсурдно“, каза той. Депутатът обяви, че с 1 млрд. лв. ще бъдат санирани около 3000 – 4000 блока.

Средствата ще бъдат осигурени чрез Българската банка за възстановяване и развитие (ББР). Парите ще бъдат дадени на общините, които ще бъдат отговорни за целия процес, обяви зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. Няма фиксирана сума, която ще получи всяка община. “Ще стимулираме етажните собствености да се състезават“, казаха от ГЕРБ.

Добрев пък припомни, че България е на последно място в Европа по енергийна ефективност. „Използваме три пъти повече енергия да топлим един квадрат от своето жилище от германците. При положение че доходите в двете държави са доста различни“, отбеляза депутатът.

Темата беше повдигната и по време на парламентарния блиц контрол. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че има идея собственици, които поемат ангажимент за ремонт на асансьорната уредба, да са с предимство за саниране.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 9 години
Само сиренето в капана за мишкие без пари!ПЪРВОТО МЕРОПРИЯТИЕ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ "етажните собствености да се състезават Е ДА СЕ РЕГИСТРИРА ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО В КОЕТО СОБСТВЕНИЦИТЕ ВЛИЗАТ С АПАРТАМЕНТИТЕ СИ !!На малцина превъртат главите, че иде реч за доброволно влизане с ЖИЛЕЩЕТО им в едно обречено на фарлит ТКЗС, на което преди да бъдат възтановени разходите от държавата трябва да изпълни едни СКЪПО СТРУВАЩИ мероприятия разписани в Закона за енргийната ефективност!КРЕДИТА НА СДРУЖЕНИЕТО КЪМ БАНКА Е НЕИЗБЕЖЕН КАКТО И НЕВЪЗМОЖНОСТА ЗА ИЗБОРА НА ФИРМА ИЗПЪЛНИТЕЛ чиято цена се договаря от общината , а не от СДРУЖЕНИЕТО!КАКВО СЕ СЛУЧВА КОГАТО ТКЗС-то НЕ МОЖЕ ДА ПЛАЩА КРЕДИТА?!Банката обявява на търг БЛОКА и нещастните собственици забравят за обещаниат им от държавата БЕЗПЛАТЕН ОБЯД.ПО ТАЗИ СХЕМА В ЧЕХИЯ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА АПАРТАМЕНТИ ЗАГУБИХА СОБСТВЕНОСТТА СИ И СЕГА ЖИВЕЯТ ПОД НАЕМ ПЛАЩАЙКИ НА НЯКАКВИ ЗАКУПИЛИ ОТ БАНКАТА БЛОКА ИМ НОВИ СОБСТВЕНИЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
pepince
преди 9 години
Братчеда пък има един двустаен панелен, купил го от жилфонд за няма и 15000 лв. преди 5-6 г. На далавера е човека и сега чака държавата да му го санира, а после да го шътне за 50 000к ?, или поне се надява да му вземе толкова, все някой балък ще се излъже...иначе братчеда работи в Германия, строителен техник е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
Пенчев
преди 9 години
Аз моята къща съм си я санирал,с мои пари,изработени с труд,не съм чакал държавата.Но като ще давате на тези с панелите,защо не давате и на тези с еднофамилните жилища?Имам една виличка на село,и аз искам с подарени пари да я санирам,какво ще кажете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
honaniga
преди 9 години
Искам и колата да ми смените. Тя е над 20 годишна гори много , а и трябва непрекъснато да доливам масло. Искам такава като на комшията. Той завалията бачка две работи (явно му се отдава), но аз нямам този късмет. Единственото нещо което ми се отдава е салатката и ракийката пред телевизията. Нека държавата да ми помогне. Така де. Хора сме и трябва да си помагаме. И на мен ми се кара ново. Комшията я е взел със заем-имал е възможност взел е, ама трябва да плаща (будала). Виж на мен държавата всичко ще ми даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
sterev
преди 9 години
От ЕС ли идват парите? Какво обхваща санирането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още