IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната програма ще стигне за саниране само на около 200 блока

0,3% от панелните жилища ще могат да бъдат обновени с парите, сочат от Асоциацията за изолации в строителството

20:59 | 23.12.14 г. 21
Държавната програма ще стигне за саниране само на около 200 блока

В понеделник правителството обяви началото на амбициозна програма за саниране на панелните жилища. По нея в Бюджет 2015 са предвидени 1 млрд. лева под формата на държавна гаранция за създаването на Фонд за саниране на многофамилни сгради.

„Говорим за 100% безвъзмездно финансиране от държавата”, коментира след заседанието на Министерския съвет вчера и регионалният министър Лиляна Павлова.

Днес обаче от Асоциацията за изолации в строителството коментират, че средствата ще стигнат за саниране на максимум 200 блока или 1 500 апартамента, ако се вземат предвид средностатистическите данни за панелно жилище от 60-70 кв. метра, пише bTV. Това представлява около 0,3% от панелните жилища у нас, допълват експертите.

В страната обаче има над 70 хил. сгради панелно и стоманобетонно строителство, в които има над 1,1 млн. апартамента. Някои от тях са строени преди повече от 20 години.

Успоредно с това има и голямо забавяне по програмата за саниране на жилища, която се извършва с европейски средства. Има пари за модернизацията на 180 сгради, но саниране ще се извърши за максимум 120 от тях. Това означава, че част от европейското финансиране по програмата ще бъде загубено, признават от регионалното министерство.

Част от проблемите идват и от разногласия между собствениците, защото за разглеждане на документите е необходимо да бъде внесена сумата от 500 лева. Задължителното собствено финансиране в първия саниран по тази програма блок е било около 2 хил. лева на апартамент, съобщава още bTV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Хаха, смешна държава.2,5 милиона души да живеят в панелки и управляващите да си правят PR с програма за 200 блока.Те само общинските и ведомствени жилища за държавни служители (в блоковете) са хиляди блокове. Жалка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Според асоциацията санирането на един блок струва 5 млн лв... За толкова може да се построи НОВ блок с РЗП 8000 кв м или 10 етажен блок с по 10 жилища на етаж по 80 квадрата.Друг е въпросът, че тези 1 млрд лв ще усвоят колкото се усвоиха и предните пари за саниране. ГРОБ ги бяха набутали в КТБ и имаха разни безумни изисквания, които сега едва ли са променени. Нарочно е направено сложно, за да не може всеки да се докопа до този фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
suniverse
преди 9 години
На тази асоциация май са й дост грешни сметките. 1500 апартамента по 70 квадрата прави 105 000 квадрата1 милиард / 105 000 квадрата прави по 9524 лева на квадратен метърОчевидно става дума за някаква прекалено голяма грешка в сметките, че чак прилича на поръчково да се разпространява толкова грешна информация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 9 години
Колкото и да инвестират във фасадна боя и грим - панелката си остава панелка.Съмнявам се че ще бъде извършено качествено самото укрепване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
mitkopom
преди 9 години
ама от редакцията не се ли осъмниха малко в тея данни все пак говорим за икономически сайт не за жълт вестник. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
mitkopom
преди 9 години
Лелел с 1 милярд ще санират само 200 блока? Супер лукс очаква бъдещите новодомци :и золацията ще е от коприна, тръбите от злато и сребро а дограмите от слонова кост....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 9 години
Абсолютно http://newsline.bg/read_more.php?post=8376
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още