IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ се е понижила до 5,5% през февруари

През месеца са били създадени 295 хил. нови работни места

16:36 | 06.03.15 г.
Безработицата в САЩ се е понижила до 5,5% през февруари

Безработицата в САЩ се е понижила до 5,5% през февруари от 5,7% през януари, сочат данните на американското министерство на труда, цитирани от Bloomberg. Това е и най-ниското ниво на безработицата в страната от почти седем години, отбелязва информационната агенция.

Анализаторите също очакваха лек спад на безработицата, но до 5,6%. Намалението отразява както ускорените темпове на наемане на работна ръка, така и спада на работната сила. Делът на икономически активните лица в САЩ се е понижил до 62,8% през февруари, показва статистиката.

През втория месец от годината са били създадени 295 хил. нови работни места при консенсусна прогноза на анкетирани от агенцията икономисти за 235 хил., сочат още данните. Същевременно данните за януари са занижени до 239 хил. нови работни места.

Ръстът на новите работни места се определя от засилените темпове на наемане на персонал в сектора на бизнес услугите и туристическата индустрия.

Същевременно обаче ръстът на заплащането на час не оправда очакванията. Средното почасово заплащане се е увеличило с 0,1% през февруари спрямо януари, когато се повиши с 0,5 на сто. Анкетираните от агенцията икономисти прогнозираха увеличение на почасовото заплащане на труда от 0,2%.

През последната година заплащането на час е нараснало с 2%, което е също под очакванията на икономистите.

Февруари е 12-ят пореден месец, в който новосъздадените работни места се увеличават с над 200 хил., отбелязва агенцията. През 2014 г. са били създадени 3,1 млн. работни места в странат, което е най-силният ръст от 15 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още