IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания се задържа на 42-годишно дъно

Последните данни за пазара на труда от Националната статистическа служба може да обяснят донякъде защо АЦБ изглежда се готви за повишение на лихвените проценти

14:19 | 18.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата във Великобритания се задържа на 42-годишно дъно през трите месеца до края на август, съобщава Bloomberg.

Делът на безработните остава 4,3%, което е под границата от 4,5 на сто, считана от Английската централна банка (АЦБ) за равновесно ниво, което започва да оказва инфлационен натиск. Търсещите работа се понижават с 52 хил. души до 1,44 млн. британци.

Заетостта расте с 94 хил. до 32,1 млн. души, което е 75,1% от трудоспособното население. 

Последните данни за пазара на труда от Националната статистическа служба може да обяснят донякъде защо АЦБ изглежда се готви за повишение на лихвените проценти за пръв път от десетилетие насам.

Ръстът на заплатите остава без съществена промяна на ниво малко над 2%, което обаче изостава от инфлацията. Регулаторите сигнализираха, че вече нямат намерение да чакат повишението на възнагражденията да се ускори, преди да започнат да затягат паричната политика.

На фона на затягащите се условия на трудовия пазар, както и на Brexit, който ще ограничи имиграцията, насърчаването на ръста, без да се създава инфлация, би изисквало значително увеличение на производителността на труда. А това се смята за малко вероятно предвид слабата производителност през последните години и ефекта, който Brexit ще има върху инвестициите.

Натискът над стандарта на живот продължава през последните три месеца, реалните доходи се понижават шести пореден месец. Донякъде това може да бъде аргумент против прибързано повишаване на лихвите, коментира Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още