IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се ускорява до най-високото си ниво от 7 месеца

Забавяне в ръста на новите поръчки в производството и спад в оптимизма при услугите водят до по-слаб темп на назначаване

11:39 | 23.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в еврозоната се ускорява през август. Единният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) във валутния съюз, съставен от Markit, се повишава от 53,2 пункта през юли до 53,3 пункта през август, което е най-високата стойност от седем месеца насам.

„Индексът е само леко над средното ниво от началото на годината, така че ръстът в еврозоната вероятно ще бъде същият както и през първото полугодие“, коментират от Markit.

Повишението в сектора на услугите е от 52,9 пункта през юли до 53,1 пункта през август, което пък е най-високата стойност от три месеца.

При производството се наблюдава спад от 52 пункта през юли до 51,8 пункта през август, което е тримесечно дъно.

„Ръстът на обема продукция и при производството, и при услугите се ускорява […] Забавяне в ръста на новите поръчки в производството и спад в оптимизма при услугите водят до по-слаб темп на назначаване, което пък подсказва, че ръстът може да отслабне през идните месеци“, посочват още експертите.

Markit публикува и отделни доклади за Франция и Германия.

Във федералната република PMI индексите в производството и в услугите се понижават съответно от 53,8 до 53,6 пункта и от 54,4 до 53,3 пункта.

Във Франция показателят за активността в производствения сектор се понижава от 48,6 пункта до 48,5 пункта през август. PMI индексът в услугите записва ръст от 50,5 до 52 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още