IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското производство се разшири с 0,6% през януари

Въпреки положителните данни инвестициите в страната са разочароващи, смятат експерти

10:34 | 06.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индустриалните данните от "двигателя" на еврозоната Германия показаха подобряване на условията в сектора през януари, според последния доклад на Федералната статистическа служба (Destatis).

Производство в страната се е разширило със сезонно изгладените 0,6% в края на отчетния период след ревизираното покачване от 1% в предходния месец. Пазарните анализатори очакваха ръст от 0,5%, пише WBP Online.

Измерено на годишна база, производството нарасна с 0,9% през първия месец на годината в сравнение с коригираното увеличение от 0,5% месец по-рано. Пазарите обаче прогнозираха свиване с 0,2%.

"Въпреки това, поглеждайки към месечната волатилност, перспективите пред германската индустрия се подобриха леко. До момента обаче инвестициите са доста разочароващи. Въпреки че условията за финансиране за германските предприятия никога не са били по-благоприятни, отколкото в момента, корпоративните заеми все още се борят да растат. В този контекст новината от тази седмица, че германското правителство ще стартира инвестиционна програма на стойност общо 10 млрд. евро през тригодишния период 2016-2018 г. изглежда само като капка в морето", отбеляза Карстен Бржески, главен икономист от ING.

Междувременно промишленото производство в четвъртата по големина икономика в еврозоната се е забавило през първия месец на годината, показа последният доклад на Националния институт за статистика на Испания (INE).

Сезонно неизгладените данни за промишленото производство показаха покачване от 2% спрямо същия период на миналата година в края на отчетния период след ревизирания ръст от 3,1% в предходния месец.

Изгладените данни обаче показаха, че промишленото производство е отчело увеличение с 0,4% през януари в сравнение с нулевото покачване в предходния месец. Анализаторите прогнозираха свиване с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още