IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският излишък по текущата сметка изкачи 8-годишен връх през май

Рекордното равнище дойде след силните постъпления от инвестиции в чужбина и наплива на чуждестранни туристи

09:10 | 08.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японският излишък по текущата сметка изкачи 8-годишен връх през май

Япония отчете най-големия си излишък по текущата сметка от май от 2007 г. насам на фона на силните постъпления от инвестиции в чужбина и наплива на чуждестранни туристи, пише Market Watch.

Излишъкът по текущата сметка на островната страна – най-широкият измерител на търговията с останалата част от света, достигна 1,881 трлн. йени. Равнището надхвърли повече от три и половина пъти резултата, отчетен година по-рано, показаха данните на Министерството на финансите. Пазарните очаквания пък бяха за ниво от 1,542 трлн. йени.

Това е четвъртият пореден месец, в който Япония бележи излишък от над 1 трлн. йени. Страната отчете силни излишъци по текущата сметка през последните месеци, след като слабата местна валута покачи възвръщаемостта на инвестициите в чужбина в йени.

Междувременно излишъкът по първичния доход през май нараснал с 38% на годишна база до 2,013 трлн. йени.

Рекордният брой чуждестранни туристи в Япония също подкрепи покачването на излишъка по текущата сметка. Балансът на туризма, който се формира чрез изваждане на приходите от  японските туристи в чужбина от чуждестранните туристи в Япония, остана на негативна територия за осми пореден месец през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още