IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната нарасна с най-бързия си темп от 2011 г.

Съвкупният БВП на валутния съюз се разшири с 0,4% на тримесечна база през първото тримесечие

12:29 | 13.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на еврозоната нарасна с най-бързия си темп от 2011 г.

Икономиката на еврозоната се разшири през първите три месеца на годината с най-бързия си тримесечен темп от 2011 г. насам, показаха последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Съвкупният брутен вътрешен продукт (БВП) на 19-членната еврозона нарасна с 0,4% на тримесечна база в периода януари-март след повишението от 0,3% в последните три месеца на 2014 г. Резултатът съвпадна с прогнозите на анализаторите.

Това е най-добрият резултат от първото тримесечие на 2011 г., когато икономиката на еврозоната се разшири с 0,8%.

Измерена на годишна база, икономиката на блока отчете покачване с 1% през отчетния период в сравнение с ръста от 0,9%, наблюдаван през четвъртото тримесечие на 2014 г. Икономически експерти очакваха подобен резултат, предава WBP Online.

Новината дойде в особено благоприятни времена за Стария континент, тъй като европейските икономики продължават да се ползват от многото подкрепящи фактори наведнъж. Цените на петрола остават относително ниски, глобалният растеж е стабилен, а еврото продължава да се обезценява.

Поглеждайки към паричната политика, количествените улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) вече имат значително влияние върху финансовите пазари, за което допринасят по-ниски лихвени проценти и очакванията за подобряване на условията за кредитиране.

В своята последна пролетна икономическа прогноза Европейската комисия ревизира нагоре очакванията си за растежа на блока и каза, че прогнозира икономиката да нарасне с 1,5% през 2015 г., с 0,2 процентни пункта над предходната оценка.

Вътрешното търсене се очаква да остане с основен принос за растежа с оглед на прогнозите за допълнително ускорение на частното потребление и силен ръст на инвестициите през следващата година.

Непосредствено след представянето на данните едно евро се разменя за 1,1218 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Ще се потрошиме от растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още