IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай достигна едногодишен връх

Индексът на потребителските цени скача с 2% на годишна база през осмия месец на годината, но производствените цени са спаднали рязко

11:08 | 10.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инфлацията се е ускорила заради поскъпването с 3,7 на сто на храните, a най-много е скочила цената на свинското, пресните зеленчуци и яйцата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инфлацията се е ускорила заради поскъпването с 3,7 на сто на храните, a най-много е скочила цената на свинското, пресните зеленчуци и яйцата. Снимка: Ройтерс

Индексът на потребителските цени в Китай достигна през август най-високото си равнище от година преди всичко заради поскъпването на свинското месо и други храни, докато производствените цени са спаднали рязко, сочат оповестените днес официални данни, цитирани от Ройтерс.

Индексът на потребителските цени скача с 2% на годишна база през осмия месец на годината, а индексът на производствените цени е спаднал с 5,9 процента, което е най-голямото понижение от над пет години и демонстрира сегашната слабост на китайската икономика.

И двете промени на показателите са по-високи от очакваното. Анализаторите прогнозираха повишение на потребителските цени с 1,8 на сто спрямо 1,6 на сто през юли. За производствените цени очакванията бяха за ръст от 5,5 на сто спрямо 5,4 на сто през юли на годишна основа. 

„Инфлацията се е ускорила заради поскъпването с 3,7 на сто на храните, като най-много е скочила цената на свинското, пресните зеленчуци и яйцата“, пояснява представителят на статистическата служба Ю Цюмей. По думите му спадът на производствените цени се дължи на поевтиняването в петролния, стоманения и въглищния сектор. 

Въпреки ръста обаче инфлацията е далече от заложената от правителството цел от 3 на сто.

Според експерти разминаването на индексите усложнява още повече положението за забавящата се китайска икономика.

„Това е истински проблем за китайските производители“, посочва Чжу Сибин, анализатор от China Minzu Securities Co, цитиран от Bloomberg. Повишаването на потребителските цени оказва натиск за вдигане на заплатите, но спадащите производствени цени намаляват приходите на компаниите, смята той.

Припомняме, че наскоро Китай ревизира данните за икономическия растеж на страната през 2014 г. до 7,3% от предварително изчислените 7,4%. В сряда пък стана ясно, че статистическата служба на страната ще промени начина, по който изчислява тримесечния брутен вътрешен продукт (БВП). Китайската статистика определя хода като стъпка по приемане на международните стандарти и подобряване на точността на данните. Китай ще изчислява брутния си вътрешен продукт на база икономическата активност за всяко от тримесечията, за да може данните „ да измерват по-точно сезонната икономическа активност и да бъдат по-чувствителни в улавянето на краткосрочни колебания“, заяви китайската статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Ай, ай, ай,загива Китай...За нашата теритотийка въобще няма смисъл да споменаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още