IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай коригира ръста на икономиката за 2014 г. от 7,4% на 7,3%

Този ход е рядък, но мисля, че това е нормална корекция и не следва да се тълкува прекалено много, смята анализатор

11:07 | 07.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бизнес център в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бизнес център в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китай ревизира в посока надолу оценката си за икономическия растеж на страната през 2014 г. от 7,4 на сто на 7,3 на сто в ход, който трябва да допринесе за париране на опасенията за здравето на икономиката на страната, пише Financial Times.

В публикувано на сайта си изявление Националното бюро за статистика заяви, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Народната република възлиза на 63,6 трлн. юана (10 трлн. долара), което е с около 32 млрд. юана по-малко от първоначалните предвиждания от януари. Бюрото оправдава преразглеждането с по-ниската оценка за сектора на услугите в страната, докато промишлената и селскостопанската продукция са ревизирани в посока нагоре.

Съобщението не се отрази сериозно на борсите, след като китайските фондови пазари отвориха за първи път след дългия уикенд, а индексът Shanghai Composite започна търговията с ръст, но в крайна сметка финишира със спад от 2,5 на сто.  

Предвиденият през януари ръст от 7,4 на сто бе най-ниското нарастване за почти четвърт век, докато Китай се приспособява към онова, което правителството нарича "новата нормалност" за икономическия растеж. Страната отчете ръст на БВП от 7 на сто през първото и второто тримесечие на тази година, точно в съответствие с целта за цялата година от растеж от "около 7 на сто". Официални източници обаче допускат, че Китай може да изпита трудности при постигането на целта си за календарната година. 

Понижението сега означава, че Поднебесната империя не успява да постигне миналогодишния целеви растеж от „около 7,5 на сто". Статистическото бюро поясни също, че данните може да бъдат предмет на по-нататъшно преразглеждане, като отбеляза, че всички първоначални прогнози са били обект на предварителна и окончателна проверка.

„В предишните години данните за БВП бяха ревизирани нагоре", каза Уан Юн, икономист в  China Center for International Economic Exchanges. „Този ход е рядък, но мисля, че това е нормална корекция и не следва да се тълкува прекалено много".

През декември статистическото бюро заяви, че БВП на Китай през 2013 г. е бил с 3,4 на сто по-висок от предишните очаквания. Промяната в понеделник е много по-нищожна, еквивалентна на корекция от едва 0,05 на сто. „По-ниската стойност за миналата година не следва да промени цялостния облик", заяви и Хуан Уенпин, професор по икономика в Университета Renmin в Пекин. 

Китайският сектор на услугите представлява около 48 на сто от общия икономически резултат, докато производството и строителството формират 43 на сто от общата икономика, а селското стопанство - 9 на сто. Китайското правителство разчита на услугите, особено на новия онлайн бизнес, за да омекоти прехода на икономиката от традиционната зависимост от свързания със сериозни дългове имотен сектор и строителството на инфраструктура.

Понижението на китайските данни за 2014 г. идва след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-20, които се опитаха да разсеят опасенията за потенциалните глобални последици от забавянето на китайската икономика. Азиатската страна представлява 13 процента от световния БВП и пазарите се безпокоят от разпространение на забавянето на китайската икономика. 

Волфганг Шойбле, германският финансов министър, заяви, че в Г-20 са съгласни, че няма причина за притеснения за бавния китайски икономически растеж, докато Пиер Московиси, комисар на ЕС по икономическите въпроси, похвали „абсолютните усилия на [китайските] власти за поддържане на растежа".

Всичко за икономиката на Китай четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Този ход е рядък..- доста тъпо ми звучи, освен, ако е преведено с Гугъла..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
кажи на коя стъкмистика да верваме и ше и верваме на нея .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
meto76
преди 8 години
На тази комунистическа стъкмистика никой в сериозните държави не вярва.Така, че както го коригират на растеж от +7,3% след време може да коригират и на спад от -7,3%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още