IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай променя метода за изчисляване на БВП

Данните за третото тримесечие на годината ще бъдат пресметнати по новата методика

11:43 | 09.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Националното бюро за статистика на Китай заяви, че ще промени начина, по който изчислява тримесечния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. Китайската статистика определя хода като стъпка по приемане на международните стандарти и подобряване на точността на данните, съобщава Ройтерс.

Сред инвеститорите има широко разпространен скептицизъм относно това доколко са точни китайските данни, още повече, че правителството на Поднебесната империя се стреми да намали очакванията на пазара за забавянето във втората по големина икономика в света.

Изявлението на китайската статистика идва, след като ведомството публикува данни, разкриващи, че през второто тримесечие икономиката на Китай се е разширила със 7,0% - точно колкото и през първите три месеца на годината. Според много икономисти обаче ръстът през втората четвърт на 2015 г. е бил по-слаб. Общото производство на китайските провинции отдавна надвишава това на национално ниво, което се пресмята от националното статистическото бюро, повишавайки опасенията, че някои от локалните офиси са манипулирали данните.

Китай ще изчислява брутния си вътрешен продукт на база икономическата активност за всяко от тримесечията, за да може данните „ да измерват по-точно сезонната икономическа активност и да бъдат по-чувствителни в улавянето на краткосрочни колебания“, заяви китайската статистика.

Преди тримесечната информация за БВП е произтичала от акумулирани данни, а не от активността през съответното тримесечие, пише Ройтерс, цитирайки статистическото бюро. Новата методология съответства на прилаганата в развитите страни и ще проправи път на Китай да приеме стандарта за публикуване на данни на Международния валутен фонд (МВФ) по изчисляването на БВП.

Що се отнася за данните, които предстоят през годината, то тези за третото тримесечие ще бъдат изчислени по новата методология, съобщава националното бюро за статистика.

Припомняме, че Китай ревизира данните за икономическия растеж на страната през 2014 г. до 7,3% от предварително изчислените 7,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още