IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай помага на икономиката, като намалява резервите по кредитите

Властите в Пекин се надяват стъпката да повлияе положително върху по-слабия икономически растеж

12:16 | 20.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Само дни след като бяха представени данни за най-бавния икономически растеж на Китай за последните шест години, държавните лидери дадоха тласък на икономиката като намалиха изискванията за банкови резерви по кредитите, съобщава Bloomberg. Понижаването е най-голямото за страната от световната финансова криза насам.

От понеделник съотношението на резервите към кредитите се намаля с 1 процентен пункт, съобщи Китайската централна банка. Макар това да е второто понижение за годината, новото равнище от 18,5% все пак остава високо по световните стандарти.

Ходът на Китай е част от смекчаването на паричната политика, подобно на Европейската централна банка и централната банка на Япония, и е в съответствие с обещанието на премиера Ли Къцян за намеса, ако забавянето на икономиката се отрази негативно на трудовия пазар. През уикенда председателят на централната банка Джоу Сяочуан също заяви, че държавата има възможност за действие. Наложеното понижение ще позволи на банките да предлагат повече кредити, като по този начин ще бъдат отпуснати около 1,2 трлн. юана (194 млрд. долара).

„Банките ще бъдат наводнени с ликвидност“, казва Лиу Ли-Ганг, главен икономист за Китай в банкова група Australia & New Zealand в Хонконг. „Това ще даде тласък и на вече нажежения стоков пазар“.

Понижаването е част от смекчаването на паричната политика както на Китайската централна банка, така и на около още 30 регулатори по света през тази година с цел да се предотврати риска от прекалено ниска инфлация.

„В същността си смекчаването на паричната политика на Китайската централна банка представлява отбранителна позиция“, казва Стивън Джен, съосновател на хедж фонда SLJ Macro Partners в Лондон и бивш ръководител на отдела за валутни изследвания към Morgan Stanley. “Износът на капитал продължава, което води до свиване на паричната база на Китай. За да компенсира това, централната банка трябваше да предприеме действия, с които да увеличи паричния мултипликатор“.

Според Лю Лей, ръководител на отдел проучвания към НБК, макар намаляването на съотношението между резервите и кредитите да предоставя на банките повече нисколихвени пари в брой, то „реалните разходи за финансиране остават високи“ спрямо спада на производствените цени, съобщава новинарската агенция Xinhua. Китай ще продължи с предпазливата парична политика като акцентира върху фините настройки, казва Лю.

Ли Къцян и председателят на Китайска народна република Си Дзинпин търсят начини да удържат 30-годишния икономически бум, който изкара милиони от бедността докато в същото време замърсяваше небето и реките, произвеждайки промишлен свръхкапацитет и куп заеми, които заплашват продължаващата експанзия на нацията. Някои компоненти от тяхната платформа обаче, като строгите мерки срещу корупцията и държавната щедрост, възпират краткосрочния икономически растеж.

По-рано тази година политиците представиха програма на стойност 1 трлн. юана, по силата на която местните правителства продават облигации, за да заменят банковите заеми, направени през периода на рекордно кредитиране по време на световната криза от 2008-2009 г. Китайската централна банка обмисля да позволи на банките да използват тези облигации като обезпечение за нисколихвени 3-годишни кредити с цел канализиране на заемите към области като земеделие и малки и средни предприятия, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки участници в разговорите.

Правителството ще разшири и ускори инвестициите в инфраструктурата и обществените блага, финансирани от политически управляваните банки, казва Уан Тао, главен икономист за Китай в UBS Group Хонконг. Тя отбелязва по-голямата рола на Китайската банка за развитие, най-големият политически управляван кредитор на нацията.



Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още