IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пак намали изискванията за банковите резерви

Пекин се надява да насърчи кредитирането и да въздейства върху забавящата се икономическа активност

10:09 | 20.04.15 г.
Китай пак намали изискванията за банковите резерви

Китай предприе нови мерки за стимулиране на икономиката, като рязко намали изискванията за средствата, които търговските банки трябва да съхраняват в Централната банка, съобщава FT. Надеждите на Пекин са с тези мерки да се насърчи кредитирането.

Централната банка на Китай намали с още 1% изискванията за съотношението на банковите резерви само дни, след като стана ясно, че през първото тримесечие икономиката на страната е нараснала с най-бавен темп от шест години насам.

„Това ясно подсказва, че Китай е навлязъл в агресивен цикъл на количествени улеснения, за да се бори с икономическото забавяне и увеличаващите се рискове от дефлация“, коментират икономистите от банката ANZ.

„Ходът подсказва, че властите в Пекин са разочаровани от упорито високите лихви, с които се сблъскват китайските предприятия“, допълват от банката.

Изискването за съотношението на резервите определя дела на депозитите на търговските банки, които трябва да бъдат съхранявани като резерв в Централната банка и е невъзможно да се използват за дейността на финансовите институции.

Китай веднъж вече понижи изискванията за банковите резерви – през ноември миналата година, припомня изданието.

Силният растеж на китайската икономика отпреди няколко години принуди Пекин да наложи по-строг контрол на банковите резерви, за да контролира капиталовите потоци. Сега обаче бавният растеж доведе до спад на чуждите инвестиции, както и забави банковата активност.

Забавянето на спада на цените на имотите показва, че мерките, предприети от централната власт в Китай в последната година, явно дават резултат, макар и по-бавен. През миналия месец са отчетени спадове на цените в 49 от 70-те града, наблюдавани за целите на статистиката, спрямо 66 в предходния месец. Средната цена на жилищата в Китай се е понижила с 6,1% на годишна база през март, но с 0,2% за месеца спрямо 0,4% през предходния месец.

Секторът на имотите формира около 15 на сто от китайската икономика и поддържа още около 40 индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още