IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската инфлация отново се забавя

Това е трети пореден месец, в който ключовият измерител на инфлацията губи скорост

11:37 | 09.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските цени в Китай отчитат колеблив ръст и през юли.

Както съобщи във вторник статистическата служба на страната, инфлацията достига 1,8% спрямо юли 2015 г. Така, както и през юни с ръста от 1,9%, не бяха спазени целите на правителството за инфлация от 3%.

Това е трети пореден месец, в който ключовият измерител на инфлацията губи скорост, оставайки значително под препоръката за 3% инфлация на правителството за тази година. Данните са в съзвучие със средностатистическите очаквания за 1,8% на 17 икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal.

Ниската инфлация е доказателство за слабото търсене във втората по големина световна икономика.  

Инфлацията спада през юли на фона на забавянето на цените на зеленчуците, които поскъпнаха с близо 20% през първата половина на годината. Цената на свинското месо, която нарасна с 28% през първата половина на годината, скочи с около 14% през юли въпреки многото наводнения в Китай.

Наводненията през тази година убиха 200 души в 28 провинции и в резултат причиниха преки икономически щети за над 147 млрд. юана (22 млрд. долара), показват данни на Службата за държавен контрол на наводненията и засушаванията в континентален Китай. Провинциите по поречието на река Яндзъ, пряко засегнати от наводненията, произвеждат почти 40% от свинското месо за нацията и почти 60% от ориза, показват оценки на изследователската компания Business Monitor International Ltd. 

Друг признак за продължителния слаб ръст са китайските производствени цени, които през юни спадат за 53-ти пореден месец. Понижението е от 1,7% на годишна база на фона на спад от 2,6% спад през юни. Това е по-слабо понижение от очакваното от икономистите.  

"Тези ценови показатели са много стабилни в сравнение с по-ранните," казва икономистът от BBVA Research Ся Ли пред WSJ. „Но растежът все още е анемичен. Все още има място за намеса от страна на органите, като добавят нови стимули".

Докато растежът се забавя през тази година, Пекин увеличи разходите за инфраструктурни проекти, намали бюрокрацията и поддържа свободна парична политика. Ся очаква две намаления от по половин пункта по отношение на изискуемите капиталови резерви на банкит и понижение от четвърт пункт на основната лихва преди края на годината.

Представени в понеделник данни показаха, че вносът на Китай спада с над 12% през юли, сигнализирайки за слабо местно търсене.

По време на годишната сесия на парламента през март стана ясно, че приоритет за страната ще е икономическата стабилност без оглед на това дали това няма да доведе до забавяне на необходимите реформи, които трябва да гарантират устойчив растеж в дългосрочен план.

Тогава премиерът Ли Къцян заяви, че е "немислимо" Китай да си позволи да не постигне поставените цели за растеж между 6,5% и 6,7% от БВП.

През юли Пекин публикува данни за икономиката през второто тримесечие, която се разширява с 6,7% на годишна база – същия темп като през периода януари-март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още