IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на руснаците за курса на рублата се влошават с 40% за един месец

Населението прогнозира, че след година един долар ще се обменя за 69 рубли. През март прогнозата беше за курс от 49 рубли

17:39 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руснаците очакват, че след една година 1 долар ще се обменя за 69 рубли, сочи проучване на Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от бизнес портала РБК. През март прогнозата беше за обменен курс от 49 рубли за 1 долар след година, което означава, че очакванията са се влошили с 40 на сто. 

В края на април 2015 г. участниците в проучването на ВЦИОМ са прогнозирали, че след една година 1 долар ще струва 51 рубли. В действителност обаче официалният курс на долара е с 29% по-нисък – 66 рубли. 

Над половината от респондентите (57%) предпочитат да държат спестяванията си в рубли, 3% - в долари, а 2% - в евро, като тези стойности остават без промяна вече трети пореден месец. Делът на руснаците, които казват, че не спестяват, е нараснал с 1 процентен пункта до 39% от март до април.

Авторите на проучването посочват, че се понижава интересът на населението към колебанията във валутния курс. Руснаците, които казват, че не се интересуват от динамиката в двойката долар/ рубла, се увеличават с 6 процентни пункта до 49 на сто. Хората, които твърдят, че следят редовно курса, намаляват с 2 пункта до 19%.

Актуалното проучване на ВЦИОМ е проведено на 23 и 24 април в 130 населени места в 46 региона, а участниците са били 1 600 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още