IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла и държавните облигации поевтиняват

Цените на петрола натежаха на едномесечния възход на пазарите, а инвеститорите очакват сигнали от Фед за паричната политика в САЩ

17:54 | 14.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската рубла и държавните облигации поевтиняват, след като цените на петрола натежаха на едномесечния възход. Освен това инвеститорите очакват сигнали от Фед за темпа на затягане на паричната политика, което вероятно ще доведе до намаляване на интереса към активи от развиващите се пазари и пренасочване на вниманието към САЩ, пише Bloomberg.

Валутата отслабва с 1,55% до 70,7915 рубли за долар към 16:20 часа българско време, след като поскъпна с близо 14% през месеца, който приключи в петък, надминавайки всички останали валути от развиващите се пазари. Държавните облигации, които започнаха да поскъпват след историческия срив на рублата до 85,999 на 21 януари, „все още изглеждат скъпи“ според Renaissance Capital. 

Двудневната среща на Федералния резерв започва във вторник и посланията от нея може да понижат търсенето на активи с висока доходност като рублата, разбира се, в зависимост от сигналите, които Джанет Йелън и екипът й отправят. Същевременно управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина се очаква да остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 11% на заседанието си в петък, което би подкрепило местната валута, посочва Bloomberg.

„Потенциалът за допълнително поскъпване на рублата може да се окаже ограничен, тъй като фокусът на внимание се пренасочва към ключовото събитие тази седмица – срещата на Фед, последвана от заседанието на руската централна банка“, казва Пьотр Матис, стратег за валутите на развиващите се пазари в Rabobank в Лондон. Според него валутата може да се търгува около 70 рубли за долар, докато Федералният резерв разкрие намеренията си за паричната политика.

Европейският бенчмарков сорт петрол Брент поевтиня с близо 3% до 39,20 долара за барел към 16:30 часа българско време, след като Иран заяви, че няма да се присъедини към останалите големи страни производителки и няма да замразява добива си на януарските нива. Суровината възстанови около 36% от цената си, след като се срина до 12-годишно дъно на 20 януари.

Въпреки че трейдърите на деривати очакват ниски лихвени проценти през следващите три месеца, Олег Кузмин, бивш съветник в централната банка, а днес анализатор в Renaissance Capital, смята, че по-високите цени на петрола позволяват на регулатора в Москва да отложи пониженията на лихвените проценти до второто полугодие. Освен това според него поскъпването на облигациите изглежда прекалено.

„Смятаме, че рисковете не са правилно отразени в сегашната стойност на облигациите“, казва Кузмин в бележка до своите клиенти. „За нас е много вероятна корекция след последния подем“, допълва той.

Петгодишните държавни ценни книжа поевтиняват, като доходността се покачва с 2 базисни пункта до 9,43%. Краткосрочните облигации се върнаха към доходност от 9,2% този месец, което е най-голямото покачване в развиващите се пазари след Бразилия, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още