IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия и от нея напоследък не идват никакви добри икономически новини. Има обаче един показател, който нараства, и той е от най-голямо значение за Владимир Путин - неговите валутни резерви, коментира Bloomberg, цитирана от БТА.

Към 19 февруари централната банка е имала 379 милиарда долара чуждестранната валута и злато. Това е с 29 милиарда долара повече в сравнение с априлския минимум от миналата година и така Русия е единственият развиващ се пазар, отчитащ повишение на златно-валутните си резерви.

И докато Китай и Саудитска Арабия харчат десетки милиарди долари за укрепване на валутите си, централната банка в Москва се отказа от интервенции. Откакто в края на 2014 година похарчи безрезултатно над 67 милиарда долара в опит да стабилизира валутата си, Русия не е дала нито цент в подкрепа на рублата. Миналата пролет дори започна да купува валута.

"Никаква похарчена сума от валутните резерви няма да стабилизира рублата", каза през февруари първият заместник-ръководител на руската централна банка Дмитрий Тулин, когато рублата удари ново дъно. "Много е лесно да си изстреляш всичките патрони бързо, но това във всички случаи ще бъде временна, пирова победа".

Такава гледна точка отразява резкия обрат, който Путин направи преди година, когато реши на всяка цена да пести кремълската валута на фона на спадащите цени на петрола и санкциите на САЩ и ЕС, значително ограничили достъпа на Русия до западните финансови пазари. Когато петролът силно поевтиня, наложи се курсът на рублата да бъде пожертван, макар че преди време той бе първостепенният икономически приоритет.

Сега от руския инвестиционен фонд, чиято основна част се държи от руската централна банка под формата на авоари, може да се харчи, стига общата сума на резервите да не намалява. "Повече няма да горим резервите", заявил Путин, когато централната банка освободи курса на рублата.

Икономическият експеримент отразява неговата убеденост, че златото и валутата в банката са най-добрата гаранция за финансовата независимост на Русия, твърдят високопоставени руснаци, обсъждали с него темата. Откакто дойде на власт през 2000 г., Путин започна да увеличава резервите от тогавашното им равнище от едва 13 млрд. долара и плати дълговете на Русия, които днес са едни от най-ниските сред големите икономики.

"Владимир Путин призна силата на резервите през 2008-2009-а, когато именно благодарение на тях оцеля през кризата и не понесе значителни загуби", каза Алексей Кудрин, който по това време е бил финансов министър, а и досега редовно се среща Путин, за да обсъждат икономическата политика. "Да останеш с малки резерви сега би било трудно дори чисто психологически".

На 1 март Путин отхвърли призивите средства на централната банка да бъдат използвани за съживяване на икономиката, заявявайки пред група бизнесмени, че "златно-валутните резерви са създадени от централната банка за други цели, не за финансиране на текущи икономически проблеми".

Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

185
rate up comment 2 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
За бежанския проблем, ЗАЩО ПУТИН ПОДДЪРЖА ТЕРОРИСТИЧНИЯ АСАД, така си гарантира зависимостите на ДАМАСК, както и в Украйна, ЯНУКОВИЧ, същата работа, И ТОВА ВСИЧКО ПРЕДИЗВИКВА РАЗРУШЕНИЯ И СМЪРТ, КАКТО И БЕЖАНЦИ, НА КОИТО СЕ ПЛАЩА ДА ИДВАТ НАСАМ. КАКТО И ДА Е СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗА ИГРИТЕ НА ПУТИН И РУСИЯ И ПРОПАГАНДАТА И ТУК И НАЗАПАД.. СМЕШНО Е КОЛКО МНОГО ЗАБЛУДЕНИ ИМА ОТ ТАКИВА НОВИНИ, ТА ВИЕ СТЕ КАТО УВРЕДЕНИ ОТ РАДИАЦИЯ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
184
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
Даа, и след като фалира ще се усмихва от съдебната скамейка в ХАГА!!!!САЩ са започнали разследване за политическите му убийства и всякакви връзки с ГЪРЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
183
rate up comment 0 rate down comment 0
dmm
преди 8 години
2% ако е ипотечен, ако е потребителски- моят беше на 5,5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
182
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Боя се, и тя е закъсняла. На празно място, казват, и трева не никнела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
181
rate up comment 3 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
А ако питаш Руснаците , индия и Китай са ги купили да си охраняват границите, което не е лъжа, сигурно!!! И побеждавали били американските ракети, самолети и какво ли не!! По канал "Оружие" снощи го даваха. Големи ЛЪЖИ!!!! Имало и вертолет към него ..много успешен бил, ракетите с 120 км. обхват, как е ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
180
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
Китай и Индия закупуват подобен модел недовършени самолетоносачи от Русия. Китайците си го довършват и го използват по-скоро за учебни цели. Индия има много по лош късмет - поръчката е възложена на руснаците (2004), което им коства 10 годишно закъснение по довършване и модернизация, бюджета е надскочен многократно, а при първите тестове (2012) двигателите аварират в откриото море при пробите за скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
179
rate up comment 1 rate down comment 5
DutyFree
преди 8 години
Тягата за кораба се осигурява от паро-турбини и котли под високо налягане. Поради високият риск от аварии, самолетоносача винаги е съпровождан от океански влекачи при всяко едно свое разгръщане за бойна мисия.Лошата поддръжка прави живота на 1900-членният екипаж тежък и опасен. Лошото проектиране на водопреносната тръбна разводка носи огормен риск от замръзване и спукване на тръби. По тази причина 60% от каютите не са снабдени с вода (нито зиме нито лете). Ситуацията с тоалетните е също толкова лоша. Корабът разполага с над 50 тоалетни, но половината от тях са затворени - представете си 25 тоалетни на 2000 души.И дори, когато кораба функционира нормално неговият дизайн налага ограничения в оперативната му полезност. Замяната на катапултите (за излитане на самолетите) с извита рампа налага ограничения за полезният товар на самолетите т.е. те носят намален товар гориво и единствено ракети въздух-въздух. Времето им за полет се измерва по-скоро в минути отколкото в часове.По тези причини Русия има смели, но както обикновено много мъгляви планове за подмяна на старото корито някъде през 20-те години на това столетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
178
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
А тебе, да те водя на личния ти лекар д-р Анусян, това ще го коментират ли *** ви !!!???"Вашият самолетоносач дрогаре е пълен ***" - изследване на един провален проект.Адмирал Кузнецов - единственият самолетоносач на Русия чиито строеж започва през 1985 г. и е завършен и въведен в експлоатация през 1991г. От тогава насам 55 000-тонният кораб задвижван на фосилни горива е успял да достигне предни бойни линии само четири пъти - във всички случи единствено и само в Средиземноморието, и с продължителност на мисиите от едва няколко месеца.За сравнение (ако изобщо има база за сравнение), американските самолетоносачи обикновено се разгръщат за най-малко шест месеца на всеки две години. Най-старият USS Enterprise с атомен двигател, е въведен в експлоатация през 1962 г., и е извършил 25 разгръщания преди приключване на службата през 2012 година.Основният проблем на Кузнецов е двигателят, който снисходително би могло да бъде наречен "дефектен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
177
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Тебе вече само лоботомията те оправя .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
176
rate up comment 3 rate down comment 7
DutyFree
преди 8 години
Кое ти е не свързано, болен типаж, я прочети статиите и виж колко си промит, *** с червен мозък..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още