IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия и от нея напоследък не идват никакви добри икономически новини. Има обаче един показател, който нараства, и той е от най-голямо значение за Владимир Путин - неговите валутни резерви, коментира Bloomberg, цитирана от БТА.

Към 19 февруари централната банка е имала 379 милиарда долара чуждестранната валута и злато. Това е с 29 милиарда долара повече в сравнение с априлския минимум от миналата година и така Русия е единственият развиващ се пазар, отчитащ повишение на златно-валутните си резерви.

И докато Китай и Саудитска Арабия харчат десетки милиарди долари за укрепване на валутите си, централната банка в Москва се отказа от интервенции. Откакто в края на 2014 година похарчи безрезултатно над 67 милиарда долара в опит да стабилизира валутата си, Русия не е дала нито цент в подкрепа на рублата. Миналата пролет дори започна да купува валута.

"Никаква похарчена сума от валутните резерви няма да стабилизира рублата", каза през февруари първият заместник-ръководител на руската централна банка Дмитрий Тулин, когато рублата удари ново дъно. "Много е лесно да си изстреляш всичките патрони бързо, но това във всички случаи ще бъде временна, пирова победа".

Такава гледна точка отразява резкия обрат, който Путин направи преди година, когато реши на всяка цена да пести кремълската валута на фона на спадащите цени на петрола и санкциите на САЩ и ЕС, значително ограничили достъпа на Русия до западните финансови пазари. Когато петролът силно поевтиня, наложи се курсът на рублата да бъде пожертван, макар че преди време той бе първостепенният икономически приоритет.

Сега от руския инвестиционен фонд, чиято основна част се държи от руската централна банка под формата на авоари, може да се харчи, стига общата сума на резервите да не намалява. "Повече няма да горим резервите", заявил Путин, когато централната банка освободи курса на рублата.

Икономическият експеримент отразява неговата убеденост, че златото и валутата в банката са най-добрата гаранция за финансовата независимост на Русия, твърдят високопоставени руснаци, обсъждали с него темата. Откакто дойде на власт през 2000 г., Путин започна да увеличава резервите от тогавашното им равнище от едва 13 млрд. долара и плати дълговете на Русия, които днес са едни от най-ниските сред големите икономики.

"Владимир Путин призна силата на резервите през 2008-2009-а, когато именно благодарение на тях оцеля през кризата и не понесе значителни загуби", каза Алексей Кудрин, който по това време е бил финансов министър, а и досега редовно се среща Путин, за да обсъждат икономическата политика. "Да останеш с малки резерви сега би било трудно дори чисто психологически".

На 1 март Путин отхвърли призивите средства на централната банка да бъдат използвани за съживяване на икономиката, заявявайки пред група бизнесмени, че "златно-валутните резерви са създадени от централната банка за други цели, не за финансиране на текущи икономически проблеми".

Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

165
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Защо толкова руснаци се напъват да живеят тук? В твоята офис сграда има две руски фирми. А случайно да знаеш колко ГРЪЦКИ фирми има в България. Какъв е извода? Може би, че в Гърция се живее по-зле отколкото при нас?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
164
rate up comment 4 rate down comment 8
DutyFree
преди 8 години
Еми ти, КАК РАЗБИРАШ, ТОЧНО НА ОБРАТНО написаното от мен ТОВА Е ЧУДНА ПОЛЯРИЗАЦИЯ И ДЕМЕНЦИЯ ЯВНО!!!хихихихихихихи http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-ne-se-nasochva-kym-tvyrdo-prizemiavane-212558/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
163
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 8 години
спок , той е българче - ще се оправи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
162
rate up comment 2 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Ами да, и аз макроикономически го коментирах в първия ми коментар - инвестициите липсват, казват го швейцарски банкови директори...Вашият приятел трябва да е много смел, все още, дано не му мине котка път с това задлъжняване при социалистически хихи- лихви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
161
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
напротив - никъде не съм споменавал малки фирми , идеше реч че големите западни компании се финансират при много ниски нива в момента . Пък ти започна да мъ заливаш с как малките фирми били зле . Зле зле колко зле ? МОй приятел има фирма в Германия - социализма е настъпил при тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
160
rate up comment 3 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Това със словоблудстването не е в моя репертоар. Има ниски лихви на Запад и хората си ги чукат в главата, защото на практика НИЩО не могат да постигнат с тях. На дребните фирми НИКОЯ банка не дава, защото на никого не вярват във въвзвращаемостта, ако щете вярвайте! А на нормалните работещи - там минават през специални таблици с попълване на данни, после преценяват, ама освен за купуване на жилище, никой не се нуждае от кредит като нормален гражданин. А там, оооо, за жилище не е достатъчно само да имаш работа - ако щете вярвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
159
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Сега ще ти обясня някои неща, разтрепелани ми "друже":1. Който ме знае лично, знае що за "олигарх" и "комунист" съм.2. Не програмирам нищо в руските граници /за том си има кой да мисли/ нито се занимавам с "уйдурдисване на факти". Пак си спал накриво и отвит.3. Какво съм "провалил" и как така, изведнъж, то се оказва "всичко"? 4. Къде видя "москва да не е искала да се развиваме", ако сам си останал недоразвит? 5. А, ако ти се "течението", сигурно , то е бяло, вагинално. рекламират некви хапчета за ***, дето не знаела какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
158
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
...Предлагам още и да пуснеш в гащите, ще те стопли ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
157
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 8 години
Та не разбрах - имали ниски лихви за западните компании или няма ? МОжеше просто да кажеш - да прав си , а не да словоблудстваш . А за кредитите не си прав - всеки в Германия ако има работа може да изтегли кредит , всеки . Лихвата е 2% - личен опит , така че не се напъвай да ме разубеждаваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
156
rate up comment 4 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Настоящата парична политика на ултраниски лихвени проценти води неизбежно до увеличаване на неравенството между различните вложители, защото обикновените хора на Запад са инвестирани предимно в твърдо улихвени книжа, при които сега не получават никакви приходи или дори плащат наказателни лихви. В момента може би печелят единствено тези, които имат стари кредити,при които лихвеният процент е обвързан с EURIBOR. Но иначе банките не дават кредити и много дребни предприемачи фалираха заради това. А големите - те винаги са намирали изход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още