IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия и от нея напоследък не идват никакви добри икономически новини. Има обаче един показател, който нараства, и той е от най-голямо значение за Владимир Путин - неговите валутни резерви, коментира Bloomberg, цитирана от БТА.

Към 19 февруари централната банка е имала 379 милиарда долара чуждестранната валута и злато. Това е с 29 милиарда долара повече в сравнение с априлския минимум от миналата година и така Русия е единственият развиващ се пазар, отчитащ повишение на златно-валутните си резерви.

И докато Китай и Саудитска Арабия харчат десетки милиарди долари за укрепване на валутите си, централната банка в Москва се отказа от интервенции. Откакто в края на 2014 година похарчи безрезултатно над 67 милиарда долара в опит да стабилизира валутата си, Русия не е дала нито цент в подкрепа на рублата. Миналата пролет дори започна да купува валута.

"Никаква похарчена сума от валутните резерви няма да стабилизира рублата", каза през февруари първият заместник-ръководител на руската централна банка Дмитрий Тулин, когато рублата удари ново дъно. "Много е лесно да си изстреляш всичките патрони бързо, но това във всички случаи ще бъде временна, пирова победа".

Такава гледна точка отразява резкия обрат, който Путин направи преди година, когато реши на всяка цена да пести кремълската валута на фона на спадащите цени на петрола и санкциите на САЩ и ЕС, значително ограничили достъпа на Русия до западните финансови пазари. Когато петролът силно поевтиня, наложи се курсът на рублата да бъде пожертван, макар че преди време той бе първостепенният икономически приоритет.

Сега от руския инвестиционен фонд, чиято основна част се държи от руската централна банка под формата на авоари, може да се харчи, стига общата сума на резервите да не намалява. "Повече няма да горим резервите", заявил Путин, когато централната банка освободи курса на рублата.

Икономическият експеримент отразява неговата убеденост, че златото и валутата в банката са най-добрата гаранция за финансовата независимост на Русия, твърдят високопоставени руснаци, обсъждали с него темата. Откакто дойде на власт през 2000 г., Путин започна да увеличава резервите от тогавашното им равнище от едва 13 млрд. долара и плати дълговете на Русия, които днес са едни от най-ниските сред големите икономики.

"Владимир Путин призна силата на резервите през 2008-2009-а, когато именно благодарение на тях оцеля през кризата и не понесе значителни загуби", каза Алексей Кудрин, който по това време е бил финансов министър, а и досега редовно се среща Путин, за да обсъждат икономическата политика. "Да останеш с малки резерви сега би било трудно дори чисто психологически".

На 1 март Путин отхвърли призивите средства на централната банка да бъдат използвани за съживяване на икономиката, заявявайки пред група бизнесмени, че "златно-валутните резерви са създадени от централната банка за други цели, не за финансиране на текущи икономически проблеми".

Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

155
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 8 години
- Прави впечатление, че кредитите ви са на много изгодни лихвени нива. Още през 2013 г. най-високата лихва е била 1-месечен EURIBOR + 1%, което е около 1% защото EURIBOR е близо до 0%. Имате и кредити при EURIBOR + 0,25%, което е текущо около 0,26%. Сигурно е приятно да съчетавате българските предимства (цена на труда, цена на инфраструктурата и т.н.) със западните (ниски лихви)?http://***.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/filip-soier-shnaider-elektrik-planira-razrastvane-na-proizvodstvoto-v-plovdiv-190639/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
154
rate up comment 2 rate down comment 9
DutyFree
преди 8 години
Много си глупав, за това се дразня най много, щото ВИЕ ВМЕСТО ДА ИЗГОНИТЕ ОЛИГАРСИТЕ И КОМУНИСТИТЕ, ВИЕ СТАНАХТЕ ТАКВИА. УЖАС Е КАК ДА ЖИВЕЕМ С ВАС И ВАШИТЕ РАЗБИРАНИЯ ЧЕРВЕНИ ЗА ЖИВОТА.. НЕ ПИ ПИШИ, ЧЕ СИ МНОГО ЛОШО КАПСОЛОВАН!!! КАТО ИСКАТЕ ПРОГРАМИРАЙТЕ СИ ТАМ ЕДНА УТОПИЯ В РУСКТИЕ ГРАНИЦИ И СИ РАЗИГРАВАЙТЕ ВИРТУАЛНО ТАМ КАКВОТО СИ ИСКАТЕ, НО НЯМА КАК В РЕАЛНО ВРЕМЕ ДА СИ УНДУРДИСВАТЕ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ И ТО В ЧЕРВЕН НЮАНС.... ТОВА ИДВА ОТ ПРОМИТИТЕ ВИ МОЗЪЦИ:) НЕ СЕ ЛИ ВИЖДАТЕ ОТСТРАНИ, КАКВА РУСИЯ КАКВИ 5 ЛВ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СМЕ МОДЕРНА МАЛКА ДЪРЖАВА, НО УВИ ИМА ВИ ВАС. ВИЕ ПРОВАЛИХТЕ ВСИЧКО, КАК ТАКА ОТ МОСКВА ВИ ПРОМИХА ПРАЗНИТЕ ГЛАВИ ??? ИЛИ ТЕ НИКОГА НЕ ИСКАЛИ ДА СЕ РАЗВИВАТЕ.. ЗАЩО ТАКА, ТОВА НЕ ГО ВИДЯХТЕ??? УЖАС, НАПЪЛНО НЕНУЖНИ СТЕ, ЖЕРТВИ СТЕ НО НА СЕБЕ СИ, НЕ ВИ Е ВИНОВЕН НИКОИ.. АЙДЕ ПО ТЕЧЕНИЕТО ПРАЗНИ И ДЕГРАДИРАЛИ ЧЕРВЕН *** ..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
153
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Нервен колегата. Нещо не ще да става неговата. - Недей така, драги, да не сториш я инфаркт, а инсулт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
152
rate up comment 6 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
За кои мастодонти говорите? В света като цяло е станало много по-трудно вложителите да бъдат подтикнати към инвестиции, а банките към отпускане на кредити. Да не говорим за трудностите на пенсионните каси или застрахователните компании - техните вложения намаляват стойността си с главоломна скорост, докато задълженията им продължават да растат! По този начин вече намалява пропусквателността и на третия канал на паричната политика - този на имуществото/нац.богатство/. Но за огромните трудности пред Запада на платени журналисти не им са плаща да пишат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
151
rate up comment 5 rate down comment 8
DutyFree
преди 8 години
А БЕ, ЧЕРВЕН ГЛУП АК, В КРИМ ВМЕСТО ПЕНСИИ И ПУСКАТ РУСКИЯ ХИМН И КОБЗОН, ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ ??? НЕ МИ ПИШИ ПОВЕЧЕ??:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
150
rate up comment 9 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Сам не го вярваш. Да "върне крим" означава да признае за реден и нормален двойния стандарт. Същият стандарт се упражнява и спрямо нас но, НПО-балалайките не виждате. Плаща ви се да плюете-плюете. Ако ви платят да ближете, по-добри *** трудно се намират. Някои вече сме ви виждали, "безмитен". Виждали сме ви и знаем, колко струвате. Според ***/с/а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
149
rate up comment 6 rate down comment 12
DutyFree
преди 8 години
Като върне Крим и ще тръгне нагоре пак.Въобще Русия живее още в 19 век, нейните клальори тука са 80% от населението, няма как 45 години промиване и лъжи, резултат е явен, НЯКАКВИ СЪЩЕСТВА В 21 ВЕК В БЪЛГАРИЯ СЕ ИМАТ ЗА РУСНАЦИ И И ПЛАЧАТ ЗА РУСИЯ, ужас по тъпо и грозно нещо не е имало досега!!!! Русия ИЗБИВА КОМПЛЕКСИ ОТ ВТВ, НО НА КАКВО ОТГОРЕ, ЧЕ НЕ БЯХА ТЕ ПЪРВИ, ВМЕСТО ХИТЛЕР, ЯВНО, ЩОТО ДВЕТЕ АРМИИ СА ФАШИСТКИ И ЗАВЗЕМАТ ЗАЕДНО ПОЛША, СЛЕД ТАВА ВИ ВЗЕМАТ И АКЪЛА СЛЕД ОЩЕ 76 ГОДИНИ ПРОМИВАНЕ, А ОТ 45 ГОДИНИ ПОЛОВИН ЕВРОПА Е КОНЦЛАГЕР.. КАК Е ... ТА ВИЕ ЖИВЕЕХТЕ В КОНЦЛАГЕРА НА ПУТИН, СЕГА КЪДЕ СТЕ ??? В РАЗВИТИЕ ТО СИ И МОЗЪЧНОТО СЪЩО????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
148
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 8 години
А по статията : да руската икономика изглежда се стабилизира , но на отчайващо ниско ниво - 80 рубли за евро и олп 11 % . Абсолютно токсични нива за всяка една икономика . В същото време европейските мастодонти ползват финансиране при 1 % лихва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
147
rate up comment 1 rate down comment 6
DutyFree
преди 8 години
http://***.dw.com/bg/%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0/a-19096404хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
146
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 8 години
По какво са най добри, че нещо не се вижда, тия пак си измислиха, НЯМА АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ ЛЕТИЩА ИМА САМО РУСКИ, УЖАС КАК НЯМА ДА СТЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ И некадърни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още