IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия и от нея напоследък не идват никакви добри икономически новини. Има обаче един показател, който нараства, и той е от най-голямо значение за Владимир Путин - неговите валутни резерви, коментира Bloomberg, цитирана от БТА.

Към 19 февруари централната банка е имала 379 милиарда долара чуждестранната валута и злато. Това е с 29 милиарда долара повече в сравнение с априлския минимум от миналата година и така Русия е единственият развиващ се пазар, отчитащ повишение на златно-валутните си резерви.

И докато Китай и Саудитска Арабия харчат десетки милиарди долари за укрепване на валутите си, централната банка в Москва се отказа от интервенции. Откакто в края на 2014 година похарчи безрезултатно над 67 милиарда долара в опит да стабилизира валутата си, Русия не е дала нито цент в подкрепа на рублата. Миналата пролет дори започна да купува валута.

"Никаква похарчена сума от валутните резерви няма да стабилизира рублата", каза през февруари първият заместник-ръководител на руската централна банка Дмитрий Тулин, когато рублата удари ново дъно. "Много е лесно да си изстреляш всичките патрони бързо, но това във всички случаи ще бъде временна, пирова победа".

Такава гледна точка отразява резкия обрат, който Путин направи преди година, когато реши на всяка цена да пести кремълската валута на фона на спадащите цени на петрола и санкциите на САЩ и ЕС, значително ограничили достъпа на Русия до западните финансови пазари. Когато петролът силно поевтиня, наложи се курсът на рублата да бъде пожертван, макар че преди време той бе първостепенният икономически приоритет.

Сега от руския инвестиционен фонд, чиято основна част се държи от руската централна банка под формата на авоари, може да се харчи, стига общата сума на резервите да не намалява. "Повече няма да горим резервите", заявил Путин, когато централната банка освободи курса на рублата.

Икономическият експеримент отразява неговата убеденост, че златото и валутата в банката са най-добрата гаранция за финансовата независимост на Русия, твърдят високопоставени руснаци, обсъждали с него темата. Откакто дойде на власт през 2000 г., Путин започна да увеличава резервите от тогавашното им равнище от едва 13 млрд. долара и плати дълговете на Русия, които днес са едни от най-ниските сред големите икономики.

"Владимир Путин призна силата на резервите през 2008-2009-а, когато именно благодарение на тях оцеля през кризата и не понесе значителни загуби", каза Алексей Кудрин, който по това време е бил финансов министър, а и досега редовно се среща Путин, за да обсъждат икономическата политика. "Да останеш с малки резерви сега би било трудно дори чисто психологически".

На 1 март Путин отхвърли призивите средства на централната банка да бъдат използвани за съживяване на икономиката, заявявайки пред група бизнесмени, че "златно-валутните резерви са създадени от централната банка за други цели, не за финансиране на текущи икономически проблеми".

Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

125
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 8 години
така гените на руснщците са най добрите в света, значи трябва да живеят минимум по 150 години, програмата за обратно връщане очевидно не жъне успех сред неговите деца :):) ... натам не ми се четът глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 13 rate down comment 5
contra2
преди 8 години
Много злобари във форума - но може би все пак някои забележки - 1. Продължителността на живота зависи между другото и от ГЕНИТЕ! Да не говорим, че тя в Русия наистина расте и ако програмата на Путин за събиране на руснаците в историческата им родина продължава да жъне успехи като досега - бедна им е фантазията на обратните западняци!2.Хм, за *** също говорят някои тук - ама точно и единствено в Русия *** си имат собствени културни организации ! Интересно защо, май само там разбират как да работят с различни малцинства и етноси? 3. Ама не разбраха ли вече русофобите тук, че руснаците работят със запада на принципа - с техните камъни по техните глави? Ха, нямали били те собствени иконом. теории, хахаха!4. Големи лаладжии това "дата и ко" - по-полека с етикетите, кой предател, кой не - така както изглежда Вие тук сте от най-големите предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 8 години
малииии че ме обиди ... колко ми е ниско нивото ? ниско като средна руска заплата ли ? или ниско като продължителноста на живота им ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 7 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Дори не минаваш за нискоинтелигентен *** , много ниско ниво :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 8 години
ти му говориш, то ти приказва ... поредния тънкочелест ленинист неумеещ да чете написаното по другите коментари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 8 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
И както винаги г-жа Тошкова само е превела отнякъде статията, БЕЗ да се потруди да анализира. Аз виждам нещата така- паричната политика има 4 канала- лихви, кредити, нац. богатство и валутен курс.В статията се говори единствено за една част от паричната политика - валутния курс и отчасти нац.богатство. Като прибавим факта, че паричната политика САМА нищо не може да постигне в борба за повече растеж ! , а е необходима и Фискална политика - състоянието на задлъжнялостта /вътрешна и на държавата/, данъците и тн, за които пък ИЗОБЩО нищо не се казва в статията - може да направим заключение, че анализът на Тошкова е като най-малкото непълен, за да бъде толкова злобно заглавието му! С една дума Путин е много по- просветен от авторката, защото му е пределно ясно, че в тази извънредна ситуация, на външна намеса!!, Русия трябва да се ръководи не толкова от парична политика, а от повече структурни реформи, по-ниски данъци и по-малко държавни разходи! Много слаба статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 11 rate down comment 3
Илко
преди 8 години
През турско е било хубаво само на такива като тебе ! Българите са ходели да живеят и учат в Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
118
rate up comment 12 rate down comment 4
Илко
преди 8 години
Русия я сриват от 100 години и все ще изчезва и не изчезва ! Преди 15 години уж щеше до сега да се е разпаднала, а тя взе че си увеличи територията и населението !!! Русия е по-добре отколкото ЕС (за БГ да не говорим) , от 3-4 години населението е с положителен прираст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
117
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 8 години
Жоре защо си написал името на новата си родина----атаката срещу личноста, без аргументи .... кво е ? признак на какво е ? :):) умните ще се сетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Може ли малко да те поправя. ЖивеехМЕ----------------винаги сме били по добре от тях, даже през турско пак сме живели по добре от тях ... Така че не пиши глупости. Когато сме нямали държава пак българския селянин е имал собствена земя, а руския е бил крепосник ... тоест истински роб без нищо, собственост на държавата .... както и сега де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още