IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прехвърляне на фондове

Когато министерството на финансите взема от резервния фонд средства за покриване на нарастващия бюджетен дефицит, централната банка просто превежда валутните активи на своя сметка, давайки на министерството рубли. За да задържи темпа на инфлацията, централната банка взема съответната сума в рубли от системата, намалявайки кредитирането на банките.

"Въпреки широко разпространеното мнение разходите на пари от резервния фонд не намаляват валутните запаси", казва бившата сътрудничка на централната банка Екатерина Власова, която сега е икономист в Citigroup Inc.

Путин лично взема решения за харченето на пари от другия фонд, който е предназначен за инфраструктурни и други дългосрочни проекти, посочват високопоставени служители. Досега от този фонд на стойност 71 милиарда долара за изпълнение на проекти е заделена само една трета от общата сума, а остатъкът се съхранява в резервите на централната банка.

От общо 379-те милиарда долара резерви на централната банка около 99 милиарда са от двата инвестиционни фонда. Тези пари са инвестирани най-вече в държавни доларови и еврооблигации, а също в нарастващите златни запаси на Русия.

Според официални представители тези два фонда могат да бъдат изчерпани към 2018 година, ако цените на петрола не се възстановят, а правителството не намери други начини за покриване на дефицита, като продажби на държавни активи или увеличение на дълга. Когато фондовете бъдат изпразнени, Кремъл ще бъде принуден да предприеме болезнено съкращаване на разходите или пък да вдигне данъците, за да държи под контрол бюджетния дефицит.

Междувременно централната банка търси пътища за увеличаване на резервите. Когато Путин реши да икономисва валутата, банката обяви планове да увеличи резервите до 500 милиарда долара.

Този показател е два пъти над равнището, което икономическата теория би изисквала при нормални обстоятелства. При все това шефката на централната банка Елвира Набиулина каза при обявяването на целта миналата година следното: "Това е равнището, с което ние сме свикнали".

Ако то бъде постигнато, това ще означава възстановяване на стойността на показателя от началото на 2014 година и малко под рекорда, отчетен през юли 2008 година. Тогава общата сума на резервите бе 598 милиарда долара, достатъчна, за да отреди на Русия трето място в света по валутни запаси след Китай и Япония.

Преследването на тази цифри означава, че колебанията на курса на рублата вероятно ще продължат. "Централната банка планира да остане на страничната черта на валутния пазар", каза Власова от Citigroup. "Финансовите власти твърдо са настроени да поддържат валутните резерви в най-близка перспектива и да ги увеличат в в средносрочна перспектива".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

185
rate up comment 2 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
За бежанския проблем, ЗАЩО ПУТИН ПОДДЪРЖА ТЕРОРИСТИЧНИЯ АСАД, така си гарантира зависимостите на ДАМАСК, както и в Украйна, ЯНУКОВИЧ, същата работа, И ТОВА ВСИЧКО ПРЕДИЗВИКВА РАЗРУШЕНИЯ И СМЪРТ, КАКТО И БЕЖАНЦИ, НА КОИТО СЕ ПЛАЩА ДА ИДВАТ НАСАМ. КАКТО И ДА Е СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗА ИГРИТЕ НА ПУТИН И РУСИЯ И ПРОПАГАНДАТА И ТУК И НАЗАПАД.. СМЕШНО Е КОЛКО МНОГО ЗАБЛУДЕНИ ИМА ОТ ТАКИВА НОВИНИ, ТА ВИЕ СТЕ КАТО УВРЕДЕНИ ОТ РАДИАЦИЯ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
184
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
Даа, и след като фалира ще се усмихва от съдебната скамейка в ХАГА!!!!САЩ са започнали разследване за политическите му убийства и всякакви връзки с ГЪРЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
183
rate up comment 0 rate down comment 0
dmm
преди 8 години
2% ако е ипотечен, ако е потребителски- моят беше на 5,5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
182
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Боя се, и тя е закъсняла. На празно място, казват, и трева не никнела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
181
rate up comment 3 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
А ако питаш Руснаците , индия и Китай са ги купили да си охраняват границите, което не е лъжа, сигурно!!! И побеждавали били американските ракети, самолети и какво ли не!! По канал "Оружие" снощи го даваха. Големи ЛЪЖИ!!!! Имало и вертолет към него ..много успешен бил, ракетите с 120 км. обхват, как е ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
180
rate up comment 1 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
Китай и Индия закупуват подобен модел недовършени самолетоносачи от Русия. Китайците си го довършват и го използват по-скоро за учебни цели. Индия има много по лош късмет - поръчката е възложена на руснаците (2004), което им коства 10 годишно закъснение по довършване и модернизация, бюджета е надскочен многократно, а при първите тестове (2012) двигателите аварират в откриото море при пробите за скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
179
rate up comment 1 rate down comment 5
DutyFree
преди 8 години
Тягата за кораба се осигурява от паро-турбини и котли под високо налягане. Поради високият риск от аварии, самолетоносача винаги е съпровождан от океански влекачи при всяко едно свое разгръщане за бойна мисия.Лошата поддръжка прави живота на 1900-членният екипаж тежък и опасен. Лошото проектиране на водопреносната тръбна разводка носи огормен риск от замръзване и спукване на тръби. По тази причина 60% от каютите не са снабдени с вода (нито зиме нито лете). Ситуацията с тоалетните е също толкова лоша. Корабът разполага с над 50 тоалетни, но половината от тях са затворени - представете си 25 тоалетни на 2000 души.И дори, когато кораба функционира нормално неговият дизайн налага ограничения в оперативната му полезност. Замяната на катапултите (за излитане на самолетите) с извита рампа налага ограничения за полезният товар на самолетите т.е. те носят намален товар гориво и единствено ракети въздух-въздух. Времето им за полет се измерва по-скоро в минути отколкото в часове.По тези причини Русия има смели, но както обикновено много мъгляви планове за подмяна на старото корито някъде през 20-те години на това столетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
178
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
А тебе, да те водя на личния ти лекар д-р Анусян, това ще го коментират ли *** ви !!!???"Вашият самолетоносач дрогаре е пълен ***" - изследване на един провален проект.Адмирал Кузнецов - единственият самолетоносач на Русия чиито строеж започва през 1985 г. и е завършен и въведен в експлоатация през 1991г. От тогава насам 55 000-тонният кораб задвижван на фосилни горива е успял да достигне предни бойни линии само четири пъти - във всички случи единствено и само в Средиземноморието, и с продължителност на мисиите от едва няколко месеца.За сравнение (ако изобщо има база за сравнение), американските самолетоносачи обикновено се разгръщат за най-малко шест месеца на всеки две години. Най-старият USS Enterprise с атомен двигател, е въведен в експлоатация през 1962 г., и е извършил 25 разгръщания преди приключване на службата през 2012 година.Основният проблем на Кузнецов е двигателят, който снисходително би могло да бъде наречен "дефектен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
177
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Тебе вече само лоботомията те оправя .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
176
rate up comment 3 rate down comment 7
DutyFree
преди 8 години
Кое ти е не свързано, болен типаж, я прочети статиите и виж колко си промит, *** с червен мозък..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още