IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прехвърляне на фондове

Когато министерството на финансите взема от резервния фонд средства за покриване на нарастващия бюджетен дефицит, централната банка просто превежда валутните активи на своя сметка, давайки на министерството рубли. За да задържи темпа на инфлацията, централната банка взема съответната сума в рубли от системата, намалявайки кредитирането на банките.

"Въпреки широко разпространеното мнение разходите на пари от резервния фонд не намаляват валутните запаси", казва бившата сътрудничка на централната банка Екатерина Власова, която сега е икономист в Citigroup Inc.

Путин лично взема решения за харченето на пари от другия фонд, който е предназначен за инфраструктурни и други дългосрочни проекти, посочват високопоставени служители. Досега от този фонд на стойност 71 милиарда долара за изпълнение на проекти е заделена само една трета от общата сума, а остатъкът се съхранява в резервите на централната банка.

От общо 379-те милиарда долара резерви на централната банка около 99 милиарда са от двата инвестиционни фонда. Тези пари са инвестирани най-вече в държавни доларови и еврооблигации, а също в нарастващите златни запаси на Русия.

Според официални представители тези два фонда могат да бъдат изчерпани към 2018 година, ако цените на петрола не се възстановят, а правителството не намери други начини за покриване на дефицита, като продажби на държавни активи или увеличение на дълга. Когато фондовете бъдат изпразнени, Кремъл ще бъде принуден да предприеме болезнено съкращаване на разходите или пък да вдигне данъците, за да държи под контрол бюджетния дефицит.

Междувременно централната банка търси пътища за увеличаване на резервите. Когато Путин реши да икономисва валутата, банката обяви планове да увеличи резервите до 500 милиарда долара.

Този показател е два пъти над равнището, което икономическата теория би изисквала при нормални обстоятелства. При все това шефката на централната банка Елвира Набиулина каза при обявяването на целта миналата година следното: "Това е равнището, с което ние сме свикнали".

Ако то бъде постигнато, това ще означава възстановяване на стойността на показателя от началото на 2014 година и малко под рекорда, отчетен през юли 2008 година. Тогава общата сума на резервите бе 598 милиарда долара, достатъчна, за да отреди на Русия трето място в света по валутни запаси след Китай и Япония.

Преследването на тази цифри означава, че колебанията на курса на рублата вероятно ще продължат. "Централната банка планира да остане на страничната черта на валутния пазар", каза Власова от Citigroup. "Финансовите власти твърдо са настроени да поддържат валутните резерви в най-близка перспектива и да ги увеличат в в средносрочна перспектива".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

165
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Защо толкова руснаци се напъват да живеят тук? В твоята офис сграда има две руски фирми. А случайно да знаеш колко ГРЪЦКИ фирми има в България. Какъв е извода? Може би, че в Гърция се живее по-зле отколкото при нас?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
164
rate up comment 4 rate down comment 8
DutyFree
преди 8 години
Еми ти, КАК РАЗБИРАШ, ТОЧНО НА ОБРАТНО написаното от мен ТОВА Е ЧУДНА ПОЛЯРИЗАЦИЯ И ДЕМЕНЦИЯ ЯВНО!!!хихихихихихихи http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-ne-se-nasochva-kym-tvyrdo-prizemiavane-212558/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
163
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 8 години
спок , той е българче - ще се оправи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
162
rate up comment 2 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Ами да, и аз макроикономически го коментирах в първия ми коментар - инвестициите липсват, казват го швейцарски банкови директори...Вашият приятел трябва да е много смел, все още, дано не му мине котка път с това задлъжняване при социалистически хихи- лихви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
161
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
напротив - никъде не съм споменавал малки фирми , идеше реч че големите западни компании се финансират при много ниски нива в момента . Пък ти започна да мъ заливаш с как малките фирми били зле . Зле зле колко зле ? МОй приятел има фирма в Германия - социализма е настъпил при тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
160
rate up comment 3 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Това със словоблудстването не е в моя репертоар. Има ниски лихви на Запад и хората си ги чукат в главата, защото на практика НИЩО не могат да постигнат с тях. На дребните фирми НИКОЯ банка не дава, защото на никого не вярват във въвзвращаемостта, ако щете вярвайте! А на нормалните работещи - там минават през специални таблици с попълване на данни, после преценяват, ама освен за купуване на жилище, никой не се нуждае от кредит като нормален гражданин. А там, оооо, за жилище не е достатъчно само да имаш работа - ако щете вярвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
159
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Сега ще ти обясня някои неща, разтрепелани ми "друже":1. Който ме знае лично, знае що за "олигарх" и "комунист" съм.2. Не програмирам нищо в руските граници /за том си има кой да мисли/ нито се занимавам с "уйдурдисване на факти". Пак си спал накриво и отвит.3. Какво съм "провалил" и как така, изведнъж, то се оказва "всичко"? 4. Къде видя "москва да не е искала да се развиваме", ако сам си останал недоразвит? 5. А, ако ти се "течението", сигурно , то е бяло, вагинално. рекламират некви хапчета за ***, дето не знаела какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
158
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
...Предлагам още и да пуснеш в гащите, ще те стопли ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
157
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 8 години
Та не разбрах - имали ниски лихви за западните компании или няма ? МОжеше просто да кажеш - да прав си , а не да словоблудстваш . А за кредитите не си прав - всеки в Германия ако има работа може да изтегли кредит , всеки . Лихвата е 2% - личен опит , така че не се напъвай да ме разубеждаваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
156
rate up comment 4 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Настоящата парична политика на ултраниски лихвени проценти води неизбежно до увеличаване на неравенството между различните вложители, защото обикновените хора на Запад са инвестирани предимно в твърдо улихвени книжа, при които сега не получават никакви приходи или дори плащат наказателни лихви. В момента може би печелят единствено тези, които имат стари кредити,при които лихвеният процент е обвързан с EURIBOR. Но иначе банките не дават кредити и много дребни предприемачи фалираха заради това. А големите - те винаги са намирали изход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още