IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прехвърляне на фондове

Когато министерството на финансите взема от резервния фонд средства за покриване на нарастващия бюджетен дефицит, централната банка просто превежда валутните активи на своя сметка, давайки на министерството рубли. За да задържи темпа на инфлацията, централната банка взема съответната сума в рубли от системата, намалявайки кредитирането на банките.

"Въпреки широко разпространеното мнение разходите на пари от резервния фонд не намаляват валутните запаси", казва бившата сътрудничка на централната банка Екатерина Власова, която сега е икономист в Citigroup Inc.

Путин лично взема решения за харченето на пари от другия фонд, който е предназначен за инфраструктурни и други дългосрочни проекти, посочват високопоставени служители. Досега от този фонд на стойност 71 милиарда долара за изпълнение на проекти е заделена само една трета от общата сума, а остатъкът се съхранява в резервите на централната банка.

От общо 379-те милиарда долара резерви на централната банка около 99 милиарда са от двата инвестиционни фонда. Тези пари са инвестирани най-вече в държавни доларови и еврооблигации, а също в нарастващите златни запаси на Русия.

Според официални представители тези два фонда могат да бъдат изчерпани към 2018 година, ако цените на петрола не се възстановят, а правителството не намери други начини за покриване на дефицита, като продажби на държавни активи или увеличение на дълга. Когато фондовете бъдат изпразнени, Кремъл ще бъде принуден да предприеме болезнено съкращаване на разходите или пък да вдигне данъците, за да държи под контрол бюджетния дефицит.

Междувременно централната банка търси пътища за увеличаване на резервите. Когато Путин реши да икономисва валутата, банката обяви планове да увеличи резервите до 500 милиарда долара.

Този показател е два пъти над равнището, което икономическата теория би изисквала при нормални обстоятелства. При все това шефката на централната банка Елвира Набиулина каза при обявяването на целта миналата година следното: "Това е равнището, с което ние сме свикнали".

Ако то бъде постигнато, това ще означава възстановяване на стойността на показателя от началото на 2014 година и малко под рекорда, отчетен през юли 2008 година. Тогава общата сума на резервите бе 598 милиарда долара, достатъчна, за да отреди на Русия трето място в света по валутни запаси след Китай и Япония.

Преследването на тази цифри означава, че колебанията на курса на рублата вероятно ще продължат. "Централната банка планира да остане на страничната черта на валутния пазар", каза Власова от Citigroup. "Финансовите власти твърдо са настроени да поддържат валутните резерви в най-близка перспектива и да ги увеличат в в средносрочна перспектива".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

155
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 8 години
- Прави впечатление, че кредитите ви са на много изгодни лихвени нива. Още през 2013 г. най-високата лихва е била 1-месечен EURIBOR + 1%, което е около 1% защото EURIBOR е близо до 0%. Имате и кредити при EURIBOR + 0,25%, което е текущо около 0,26%. Сигурно е приятно да съчетавате българските предимства (цена на труда, цена на инфраструктурата и т.н.) със западните (ниски лихви)?http://***.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/filip-soier-shnaider-elektrik-planira-razrastvane-na-proizvodstvoto-v-plovdiv-190639/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
154
rate up comment 2 rate down comment 9
DutyFree
преди 8 години
Много си глупав, за това се дразня най много, щото ВИЕ ВМЕСТО ДА ИЗГОНИТЕ ОЛИГАРСИТЕ И КОМУНИСТИТЕ, ВИЕ СТАНАХТЕ ТАКВИА. УЖАС Е КАК ДА ЖИВЕЕМ С ВАС И ВАШИТЕ РАЗБИРАНИЯ ЧЕРВЕНИ ЗА ЖИВОТА.. НЕ ПИ ПИШИ, ЧЕ СИ МНОГО ЛОШО КАПСОЛОВАН!!! КАТО ИСКАТЕ ПРОГРАМИРАЙТЕ СИ ТАМ ЕДНА УТОПИЯ В РУСКТИЕ ГРАНИЦИ И СИ РАЗИГРАВАЙТЕ ВИРТУАЛНО ТАМ КАКВОТО СИ ИСКАТЕ, НО НЯМА КАК В РЕАЛНО ВРЕМЕ ДА СИ УНДУРДИСВАТЕ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ И ТО В ЧЕРВЕН НЮАНС.... ТОВА ИДВА ОТ ПРОМИТИТЕ ВИ МОЗЪЦИ:) НЕ СЕ ЛИ ВИЖДАТЕ ОТСТРАНИ, КАКВА РУСИЯ КАКВИ 5 ЛВ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СМЕ МОДЕРНА МАЛКА ДЪРЖАВА, НО УВИ ИМА ВИ ВАС. ВИЕ ПРОВАЛИХТЕ ВСИЧКО, КАК ТАКА ОТ МОСКВА ВИ ПРОМИХА ПРАЗНИТЕ ГЛАВИ ??? ИЛИ ТЕ НИКОГА НЕ ИСКАЛИ ДА СЕ РАЗВИВАТЕ.. ЗАЩО ТАКА, ТОВА НЕ ГО ВИДЯХТЕ??? УЖАС, НАПЪЛНО НЕНУЖНИ СТЕ, ЖЕРТВИ СТЕ НО НА СЕБЕ СИ, НЕ ВИ Е ВИНОВЕН НИКОИ.. АЙДЕ ПО ТЕЧЕНИЕТО ПРАЗНИ И ДЕГРАДИРАЛИ ЧЕРВЕН *** ..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
153
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Нервен колегата. Нещо не ще да става неговата. - Недей така, драги, да не сториш я инфаркт, а инсулт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
152
rate up comment 6 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
За кои мастодонти говорите? В света като цяло е станало много по-трудно вложителите да бъдат подтикнати към инвестиции, а банките към отпускане на кредити. Да не говорим за трудностите на пенсионните каси или застрахователните компании - техните вложения намаляват стойността си с главоломна скорост, докато задълженията им продължават да растат! По този начин вече намалява пропусквателността и на третия канал на паричната политика - този на имуществото/нац.богатство/. Но за огромните трудности пред Запада на платени журналисти не им са плаща да пишат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
151
rate up comment 5 rate down comment 8
DutyFree
преди 8 години
А БЕ, ЧЕРВЕН ГЛУП АК, В КРИМ ВМЕСТО ПЕНСИИ И ПУСКАТ РУСКИЯ ХИМН И КОБЗОН, ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ ??? НЕ МИ ПИШИ ПОВЕЧЕ??:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
150
rate up comment 9 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Сам не го вярваш. Да "върне крим" означава да признае за реден и нормален двойния стандарт. Същият стандарт се упражнява и спрямо нас но, НПО-балалайките не виждате. Плаща ви се да плюете-плюете. Ако ви платят да ближете, по-добри *** трудно се намират. Някои вече сме ви виждали, "безмитен". Виждали сме ви и знаем, колко струвате. Според ***/с/а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
149
rate up comment 6 rate down comment 12
DutyFree
преди 8 години
Като върне Крим и ще тръгне нагоре пак.Въобще Русия живее още в 19 век, нейните клальори тука са 80% от населението, няма как 45 години промиване и лъжи, резултат е явен, НЯКАКВИ СЪЩЕСТВА В 21 ВЕК В БЪЛГАРИЯ СЕ ИМАТ ЗА РУСНАЦИ И И ПЛАЧАТ ЗА РУСИЯ, ужас по тъпо и грозно нещо не е имало досега!!!! Русия ИЗБИВА КОМПЛЕКСИ ОТ ВТВ, НО НА КАКВО ОТГОРЕ, ЧЕ НЕ БЯХА ТЕ ПЪРВИ, ВМЕСТО ХИТЛЕР, ЯВНО, ЩОТО ДВЕТЕ АРМИИ СА ФАШИСТКИ И ЗАВЗЕМАТ ЗАЕДНО ПОЛША, СЛЕД ТАВА ВИ ВЗЕМАТ И АКЪЛА СЛЕД ОЩЕ 76 ГОДИНИ ПРОМИВАНЕ, А ОТ 45 ГОДИНИ ПОЛОВИН ЕВРОПА Е КОНЦЛАГЕР.. КАК Е ... ТА ВИЕ ЖИВЕЕХТЕ В КОНЦЛАГЕРА НА ПУТИН, СЕГА КЪДЕ СТЕ ??? В РАЗВИТИЕ ТО СИ И МОЗЪЧНОТО СЪЩО????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
148
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 8 години
А по статията : да руската икономика изглежда се стабилизира , но на отчайващо ниско ниво - 80 рубли за евро и олп 11 % . Абсолютно токсични нива за всяка една икономика . В същото време европейските мастодонти ползват финансиране при 1 % лихва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
147
rate up comment 1 rate down comment 6
DutyFree
преди 8 години
http://***.dw.com/bg/%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0/a-19096404хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
146
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 8 години
По какво са най добри, че нещо не се вижда, тия пак си измислиха, НЯМА АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ ЛЕТИЩА ИМА САМО РУСКИ, УЖАС КАК НЯМА ДА СТЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ И некадърни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още