IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика потъва, а защо Путин се усмихва?

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия

12:11 | 04.03.16 г. 194
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е изпаднала в най-продължителната си рецесия за последните две десетилетия и от нея напоследък не идват никакви добри икономически новини. Има обаче един показател, който нараства, и той е от най-голямо значение за Владимир Путин - неговите валутни резерви, коментира Bloomberg, цитирана от БТА.

Към 19 февруари централната банка е имала 379 милиарда долара чуждестранната валута и злато. Това е с 29 милиарда долара повече в сравнение с априлския минимум от миналата година и така Русия е единственият развиващ се пазар, отчитащ повишение на златно-валутните си резерви.

И докато Китай и Саудитска Арабия харчат десетки милиарди долари за укрепване на валутите си, централната банка в Москва се отказа от интервенции. Откакто в края на 2014 година похарчи безрезултатно над 67 милиарда долара в опит да стабилизира валутата си, Русия не е дала нито цент в подкрепа на рублата. Миналата пролет дори започна да купува валута.

"Никаква похарчена сума от валутните резерви няма да стабилизира рублата", каза през февруари първият заместник-ръководител на руската централна банка Дмитрий Тулин, когато рублата удари ново дъно. "Много е лесно да си изстреляш всичките патрони бързо, но това във всички случаи ще бъде временна, пирова победа".

Такава гледна точка отразява резкия обрат, който Путин направи преди година, когато реши на всяка цена да пести кремълската валута на фона на спадащите цени на петрола и санкциите на САЩ и ЕС, значително ограничили достъпа на Русия до западните финансови пазари. Когато петролът силно поевтиня, наложи се курсът на рублата да бъде пожертван, макар че преди време той бе първостепенният икономически приоритет.

Сега от руския инвестиционен фонд, чиято основна част се държи от руската централна банка под формата на авоари, може да се харчи, стига общата сума на резервите да не намалява. "Повече няма да горим резервите", заявил Путин, когато централната банка освободи курса на рублата.

Икономическият експеримент отразява неговата убеденост, че златото и валутата в банката са най-добрата гаранция за финансовата независимост на Русия, твърдят високопоставени руснаци, обсъждали с него темата. Откакто дойде на власт през 2000 г., Путин започна да увеличава резервите от тогавашното им равнище от едва 13 млрд. долара и плати дълговете на Русия, които днес са едни от най-ниските сред големите икономики.

"Владимир Путин призна силата на резервите през 2008-2009-а, когато именно благодарение на тях оцеля през кризата и не понесе значителни загуби", каза Алексей Кудрин, който по това време е бил финансов министър, а и досега редовно се среща Путин, за да обсъждат икономическата политика. "Да останеш с малки резерви сега би било трудно дори чисто психологически".

На 1 март Путин отхвърли призивите средства на централната банка да бъдат използвани за съживяване на икономиката, заявявайки пред група бизнесмени, че "златно-валутните резерви са създадени от централната банка за други цели, не за финансиране на текущи икономически проблеми".

Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

175
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 8 години
Ето. продължава да си избива, комплексите тоя, АМА МОЖЕ ЛИ ТАКЪВ ДЕГРАДИРАЛ МАТРЯЛ ДА СТЕ СТАНАЛИ ВЕЧЕ????? ЖАЛКИ ЖИВОТИ ИМАТЕ И СТЕ БИЛИ ИЗПОЛЗВАНИ И УПОТРЕБЕНИ, УЖАСНО ЛИ ВИ Е, ЧЕРВЕН ***???? ТИ НЕ МОЖЕШ ЕДИН ПЪТ ЛОГИЧЕСКА ВРЪЗКА ДА НАПРАВИШ, ТРЪГНАЛ СИ ХОРАТА ДА КВАЛИФИЦИРАШ, *** НАРЕДЕН ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
174
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"Велик"-"велик", колко да е велик? Изперкал креслю колко може да е "велик". След като от вратата за краката, с обиди и крясъци, толкова му е болният, спаружен мозъчец.Прочее, датата 11.03 за срещата остава ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
173
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Синдром на Маранди...дълбоко психично разстройство комбинирано с отклонения в сексуалната ориентация , допълнени от неуспешна житейска реализация . Тука във виртуалното пространство могат анонимно да покажат на себе си колко са велики !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
172
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
? несвързано, драги ми психо. Много несвързано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
171
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
http://snaiper-bg.net/2015/03/umishleno-skrivanata-istina-za-3-ti-mart-s-fakti/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
170
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
http://***.bg/view_article.php?article_id=214324
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
169
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
http://desebg.com/2011-01-12-14-11-34/1469-2013-10-06-14-47-37:):):):):):):) Пиленца ОБЛЪЧЕНИ И ПРОСТОВАТИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
168
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Както е известно и на коча мъде...се клатят , но не падат...., както на някой им се иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
167
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 8 години
а , не знам ти си по сложните анализи . за мен нещата са прости - щом някой доважда тадява значи му е арно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още