IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите навлизат в седмицата на централните банки

Пазарните участници ще очакват Федералният резерв на САЩ да повиши лихвите в сряда

08:40 | 13.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Без съмнение от много седмици Федералният резерв на САЩ е в центъра на вниманието на пазарите. В сряда вечерта по всяка вероятност централната банка ще повиши лихвените проценти, особено след поредния силен доклад за заетостта от петък. Но само ден по-късно, в четвъртък, ни очакват заседания на още три регулатора - в Япония, Швейцария и Великобритания.

В понеделник, 13 март, ще има данни за производствената инфлация в Япония.

Италианските власти публикуват данни за индустриалното производство.

Германската централна банка Бундесбанк ще представи месечния си доклад.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще има изявление във Франкфурт в рамките на събитие на Масачузетския технологичен институт (MIT).

Във вторник, 14 март, китайските власти ще публикуват данни за индустриалното производство, както и за инвестициите във фиксирани активи. 

Германската статистическа служба ще обяви финалното четене на данните за инфлацията.

Също в Германия Центърът за европейски икономически изследвания (ZEW) ще обяви резултатите от проучването си за инвеститорското доверие.

В САЩ ще има данни за изменението на производствените цени.

В сряда, 15 март, във Великобритания се очакват данни за трудовия пазар – безработица, възнаграждения и подадени молби за обезщетения.

В САЩ се очакват данни за потребителската инфлация и продажбите на дребно.

Американската администрация за енергийна информация публикува редовния си седмичен доклад за изменението на петролните резерви.

Най-дългоочакваното събитие е в 21:00 часа българско време. (14:00 местно време във Вашингтон). Тогава приключва двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ и се очаква регулаторът да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта до диапазон 0,75 – 1%. Ще има и доклад с подновените макроикономически прогнози, както и с очакванията за бъдещото затягане на паричната политика. Пазарите ще следят и пресконференцията на председателя на Фед Джанет Йелън.

В четвъртък, 16 март, се очакват резултати от заседанието на Японската централна банка. Управителят Харухико Курода също ще има пресконференция.

Маратонът на централните банки продължава със заседание на регулаторите в Швейцария.

Евростат публикува финалното четене на данните за инфлацията в еврозоната

Английската централна банка заседава, но не се очаква да променя паричната си политика.

В САЩ ще има доклад за началното жилищно строителство.

В петък, 17 март, се очакват данни за търговския баланс в еврозоната.

Властите в САЩ ще обявят данни за индустриалното производство, а Мичиганският университет ще публикува доклада си за потребителското доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още