IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Япония отстъпиха в трети пореден месец през март

Понижението от 9,7% на годишна база надхвърли консенсусните прогнози за спад от 7,4%

08:55 | 28.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Япония отстъпиха в трети пореден месец през март

Японските продажби на дребно отстъпиха в трети пореден месец през март, подчертавайки тревожното състояние на потребителските нагласи в Япония на фона на отчаяните опити на политиците да съживят инфлацията в страната.

Продажбите на дребно спаднаха с 9,7% спрямо същия период на миналата година през март според данните на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Понижението се оказа по-тежко от очакванията на анализаторите, които прогнозираха отстъпление от 7,4% след спадовете с 2% през януари и 1,7% през февруари, предава WBP Online.

Същевременно търговците на едро oтчетоха спад в продажбите спрямо същия период на миналата година в размер на 12,3%.

Дори и с последния тласък на покупателната способност на потребителите, дошъл от спада на цените на петрола, домакинства все още не харчат толкова, колкото политиците искат да видят. Стратегията за икономически растеж на премиера Шиндзо Абе се базира на покачване на нивата на потребление за стимулиране на инвестициите и на растежа на доходите.

Една от основните причини търсенето в Япония да не е толкова стабилно, колкото се очакваше, е фактът, че ръстът на доходите все още е в застой. Негативната тенденция потиска инфлационните очаквания, което се оказва огромно препятствие пред плановете на правителството.

Опасенията, че Япония ще се завърне в дефлационната спирала, която продължи почти 15 години, най-вероятно ще принудят централната банка да продължи с програмата си за паричната експанзия в следващите месеци.

Според икономиста на Capital Economics Maрсел Тиелиант Японската централна банка ще увеличи стимулите още след заседанието си този четвъртък. "По един или друг начин властите може би скоро ще трябва да помислят за нови начини за стимулиране на търсенето и инфлацията", изтъкна той в анализ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още