IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в еврозоната през август с първи спад от март насам

Двигателят на икономиката в Европа - Германия, също отбелязва по-слабо производство

20:50 | 14.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Промишленото производство в еврозоната отчита понижение през август, признак, че по-слабият растеж в Китай и спадовете в други големи развиващи се икономики започват да се отразяват негативно на възстановяването на валутния съюз, коментира Wall Street Journal.

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди миналия месец, че забавянето в Китай и на други места вероятно ще намали търсенето на износ от еврозоната. Централните банкери заявиха още, че са в готовност да предоставят допълнителна подкрепа на икономиката, ако забавящият се растеж затрудни повишаването на нивото на инфлацията до целта от 2%.

Потребителските цени през септември отчитат спад на годишна база, което в първото им понижение откакто ЕЦБ стартира програмата си за количествено облекчаване през март, чрез която трябва да закупи държавни ценни книжа за над 1 трлн. долара до септември 2016 г.

Статистическата агенция на Европейския съюз (ЕС) заяви в сряда, че производството на заводите, мините и компаниите за комунални услуги в 19-те страни в еврозоната е с 0,5% по-ниско през август спрямо юли, но все пак с 0,9% по-високо спрямо същия месец на 2014 г.

Спадът в производството се води от Германия, която е производственият двигател на еврозоната. Това се случва след разкритията през миналия месец, че Volkswagen, най-важната германска компания, е внедрила софтуер в някои от дизеловите си автомобили, за да манипулира резултатите от емисионните тестове. Разкритията предизвикаха опасения, че търсенето на германски автомобили може да се понижи, а репутацията на останалите сектори в страната да пострада.

Промишленото производство отбелязва спад и в Испания и Италия, но се повишава с 1,6% във Франция, която е втората най-голяма икономика в еврозоната и до скоро изоставаше с възстановяването.

Голяма част от спада в производството се дължи на понижението от 3% на производството на енергия, но и на 1% спад в производството на капиталови стоки (оборудване, което се използва за направата на други продукти). Еврозоната е голям износител на производствено оборудване към развиващите се икономики през последните години.

Спадът на промишленото производство идва след ръст от 0,8% през юли и предполага, че икономиката на еврозоната вероятно няма да се забърза през третото тримесечие с повече от темпа на растеж от 0,4%, отчетен през трите месеца до юни.

Въпреки неотдавнашния спад на потребителските цени, Ив Мерш, член на управителния съвет на ЕЦБ, заяви в интервю, публикувано в сряда, че програмата за изкупуване на облигации работи и се изправя срещу повишения риск от изпадане в дефлация от началото на годината. Той предупреди още, че има опасност икономическите затруднения на Китай да бъдат преувеличени, а съответно и необходимостта от политически отговор в еврозоната.

„По време на годишната среща на Международния валутен фонд широкоразпространеното мнение беше, че рисковете от Китай ще бъдат управлявани по подходящ начин от китайските власти“, заяви той.

В сряда обаче се появиха нови признаци за забавяне на китайската икономика, след като се оказа, че нивото на инфлация е спаднало през септември, отразявайки продължителното слабо вътрешно търсене и притискайки Пекин за предприемане на нови стъпки в подкрепа на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още