IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската икономика с най-силен ръст от година

БВП на северната ни съседка расте с 4,3 на сто през първото тримесечие на годишна база

10:44 | 07.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият 26-етажен офис център Bucharest Tower Center в румънската столица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият 26-етажен офис център Bucharest Tower Center в румънската столица. Снимка: Ройтерс

Румънската икономика нараства през първите три месеца на 2016 г. с 4,3 на сто на годишна база според окончателните данни, следвайки ръста от 3,7 на сто през предишното тримесечие и в съзвучие с първоначалната оценка, предава Romania Insider. Taка БВП достуха 150 млрд. леи (33,4 млрд. евро), показват данните на Националния статистически институт (INS). 

Това е най-силният ръст от първото тримесечие на 2015 г., като икономиката е подкрепена от крайното потребление (с повишение от 8,5%) и инвестициите (7,0%). Износът също е нараснал с 1,2 на сто. 

От страна на производството строителството напредва най-много с ръст от 1,9 на сто, следвано от промишлеността (0,5%). За разлика от тях обаче има спад в селското стопанство, което се свива с 1,1%.

На тримесечна база икономиката нарасна с 1,6% в сравнение с 1,1% през четвъртото тримесечие и съвпадайки с оценките на анализаторите.

За сравнение - през първото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 2,9% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0,7% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г., показаха данните на НСИ за първите три месеца от годината. 

С последователни годишни темпове на растеж на БВП от над 6% до 2008 г. икономиката на Румъния често е наричана „тигъра на Източна Европа". Въпреки това макроикономическите позитиви едва наскоро започнаха да стимулират създаването на средна класа и същевремено започнаха да свиват широкоразпространената бедност.

Междувременно БВП се сви със 7,1% през 2009 г. и с 0,8% през 2010 г., но икономическият растеж се ускори през 2013 г. в резултат на големия промишлен износ и отличната селскостопанска реколта. По отношение на отделните компоненти потреблението на домакинствата е основният компонент на БВП, като на него се падат 63 на сто от общия дял, следвано от бруто капиталообразуването (22 на сто) и държавните разходи (14 процента). На износа на стоки и услуги се падат 41% от БВП, а на вноса – 41%, обобщава Trading Economics. 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pronto
преди 7 години
Моля ви - се бъдете малко по-сериозни. Предава Ромнюз, Ромстат или нещо подобно.Това да цитираш трейдинг икономикс е като да цитираш Уикипедията: 95% от случаите ще си прав, освен ако някой не е сбъркал в копирането на данните от друг сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още