IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заетостта в САЩ се забавя през април

Безработицата в страната остава стабилна на ниво от 5%, но за сметка на намаляването на икономическата активност

16:40 | 06.05.16 г.
Ръстът на заетостта в САЩ се забавя през април

Темповете на ръст на заетостта в САЩ са се забавили през април като още един знак, че американската икономика още не се е възстановила напълно от проблемите в началото на годината, съобщава MarketWatch.

През миналия месец работодателите в частния сектор в страната (без селското стопанство) са създали нови 160 хил. работни места, докато очакванията бяха за 203 хил. нови работни места.

Ревизирани надолу са и данните за новосъздадените работни места през февруари и март – с общо 19 хил. През март са били създадени 208 хил. нови работни места, а не 215 хил., каквато беше първоначалната оценка. За февруари бройт им е бил 233 хил., а не 245 хил., както беше обявено първоначално.

Безработицата обаче се задържа на ниво от 5%. Същевременно данните на американското трудово министерство показват, че все повече хора изпадат от работната сила и икономическата активност намалява за първи път от 7 месеца насам.

Ръстът на новите работни места в САЩ е най-слабият от септември 2015 г. насам, посочва изданието. Все пак има и добри новини – средната заплата се увеличава с 0,3% до 25,53 долара на час. На годишна база ръстът на възнагражденията достига 2,5%.

По-слабите от очакваното данни за заетостта в страната може и да променят намеренията на Федералния резерв да продължи с увеличението на лихвите. Централната банка може и да реши да изчака за още доказателства, че икономиката е извън риск след слабото първо тримесечие, отбелязва изданието.

След публикуването на данните доларът поевтиня спрямо еврото и йената. Така единната валута се разменяше при ниво от 1,1454 долара, а японската валута – при ниво от 106,55 йени за 1 долар. Британският паунд поскъпна до 1,4511 долара.

Доходността по 30-годишните американски облигации се понижи с 2 базисни пункта до 2,584%, а по двегодишните – с 2,4 базисни пункта до 0,702%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още