IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовият диапазон за акциите от IPO-то на Line е 26-32 долара

Международните инвеститори показват интерес към японското чат приложение

15:07 | 28.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията Line Corp, която стои зад едноименното чат приложение, обяви ценовия диапазон на акциите си - между 2700 и 3200 йени (26 до 32 долара), за своето първично публично предлагане (IPO) в Токио, обяви Dow Jones, цитирайки неназовани източници.

За сравнение, първоначалната референтна цена, определена по-рано този месец, беше 2800 йени.

Ако попадне в горния ценови диапазон, Line ще набере 112 млрд. йени (1,1 млрд. долара) от продажбата на 35 млн. нови акции.

Компанията планира да се листне на борсата в Токио на 15 юли. Ден по-късно тя ще направи същото и в Ню Йорк.

В понеделник Line отложи с ден обявяването на диапазона за вторник след 15 ч. местно време. Компанията заяви, че е необходимо да направи оценка на собствения си капитал в Ню Йорк и Лондон, след като британците гласуваха Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, а това причини сътресения на финансовите пазари.

В понеделник индексът S&P 500 спадна с 1,8%, а от британския референдум насам е загубил 5,3% - най-големия му двудневен срив от август 2015 г. FTSE 100 пък се сви с 2,6%, а от вота насам е загубил 5,6%.

Line, която е собственост на южнокорейската Naver Corp, е малко застъпена на европейските или американските пазари на услуги за изпращане на съобщения.

Вместо това за своето IPO тя заложи на акцент върху стойността и възвръщаемостта на своите основни пазари – Япония, Тайланд, Индонезия и Тайван, вместо върху потенциала за огромен растеж.

Именно този подход, който включва план за генерирането на повече печалба от реклама, не впечатли мениджърите на фондове на вътрешния ѝ пазар.

Някои твърдят, че Line трябваше да се листне на борсата, когато беше в период на мълниеносен растеж – от импровизиран инструмент за комуникация, роден в резултат от опустошителните земетресение и цунами в Япония през 2011 г. до доминиращо чат приложение в страната.

И все пак тя се радва на интерес от страна на международни инвеститори, твърди източник, който се занимава с IPO-то, но е пожелал анонимност. По думите му има оптимистични прогнози за Line в Югоизточна Азия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още