IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Line планира едновременно листване в Токио и Ню Йорк

Компанията вече е получила одобрение от борсата в Токио и IPO-то ѝ ще бъде на 15 юли

11:17 | 10.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията Line, която притежава едноименното приложение за изпращане на мигновени съобщения, планира да се листне едновременно на борсите в Ню Йорк и Токио през юли. Очаква се това да бъде едно от най-големите първични публични предлагания в Япония през тази година, пише Wall Street Journal.

Борсата в Токио одобри в петък плана на Line за IPO и листване на 15 юли, а първичното публично предлагане може да събере повече от 900 млн. долара за компанията и да я оцени на повече от 5 млрд. долара. Борсата в Ню Йорк се очаква да одобри плана по-късно в петък.

Line, която е собственост на южнокорейската компания Naver, управлява най-популярното японско мобилно приложение за изпращане на съобщения. То предоставя и възможност за гласови обаждания, като генерира приходи от продажбата на стикери, от игри и реклами. През последните години Line разшири предложенията си и вече предлага различни услуги, включително музикален стрийминг и наемането на такси.

Приходите на Line растат стабилно, но компанията има проблем с увеличаването на броя на потребителите и разширяването на дейността си на нови пазари.

В опит да си създаде нови източници на приходи през март Line обяви, че ще пусне нови услуги, включително ще разшири своята услуга за мобилни разплащания.

Месечният брой активни потребители на Line в края на март достигна 218 млн. души, като повече от половината от тях са от Япония, Тайван, Тайланд и Индонезия.

Главният изпълнителен директор на Line Такеши Идезава заяви, че компанията планира да фокусира усилията си в Азия и други пазари, в които може да се превърне в ясен лидер. Средствата, събрани от IPO-то са предвидени именно за тези планове, твърдят източници, запознати с въпроса.

Фондовата борса в Токио обяви, че Line ще предложи 13 млн. нови акции в Япония. Други 22 млн. нови акции се очаква да бъдат предложени в Ню Йорк на 14 юли. 

Още видео материали можете да гледате във  Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още