IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Духът на предишни IPO-та може да вгорчи дебюта на Snap

Акциите на повечето технологични компании потъват стабилно в първите 12 месеца след своя борсов дебют

21:55 | 24.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Snap ще дебютира на борсата през следващата седмица - най-голямото технологично IPO след Facebook, но историята подсказва, че инвеститорите трябва да почакат малко преди да са купят акции от компанията, пише Ройтерс.

Досега акциите на повечето технологични компании потъват в първите 12 месеца на борсата. Осем от десетте най-големи технологични компании са загубили между 25% и 71% в първите 12 месеца при своя борсов дебют.

Само в САЩ 14 при 25 от технологичните IPO-та цените на акциите намаляват в първата година. Спадът е в рамките на между 9% и 80%.

Snap, компанията която стои зад приложението Snapchat, ще се опита да привлече между 2,8 млрд. долара и 3,2 млрд. долара, допълва Ройтерс. Това може да се окаже петият по големина технологичен дебют в историята досега. В корпоритавната история на САЩ компанията влиза в тройката.

Компанията ще се появи на пода на NYSE на 2 март.

Най-големите технологични компании, излезли на борсата досега, са Alibaba Group и Facebook. И двете компании записаха спад на акциите си с 30% в своите първи 52 седмици. А някои дори не успяват да се задържат цяла година на борсата, допълва Ройтерс, посочвайки за пример World Online, чийто дебют беше определен като шестият по големина в технологичния свят.

Холандският интернет доставчик набра 2,8 млрд. долара при своето IPO през март 2000 година, тоест в разгара на dotcom балона. В следващите месеци компанията загуби 68% от пазарната си капитализация преди да бъде закупена от италианската Tiscali 10 месеца по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още