IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциум с Western Digital ще предложи над 17 млрд. $ за бизнеса на Toshibа

Western Digital ще предложи 150 млрд. йени чрез конвертируеми облигации и няма да търси право на глас в бизнеса, твърдят източници на Ройтерс

12:55 | 24.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Консорциум, който включва Western Digital, ще предложи 1,9 трлн. йени (17,4 млрд. долара) за подразделението с чипове на Toshiba, което китайският конгломерат се опитва да продаде, за да покрие загубите си от американското си ядрено дъщерно дружество Westinghouse, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Western Digital ще предложи 150 млрд. йени чрез конвертируеми облигации и няма да търси право на глас в бизнеса, казва източниците, запознат със сделката, поискали анонимност заради конфиденциалност на преговорите.

Консорциумът включва още компанията за частни капиталови инвестиции KKR & Co, както и държавните Innovation Network Corp of Japan и Development Bank of Japan. Всяка една от трите компании ще предложи по 300 млрд. долара за бизнеса с чипове.

Toshiba е заявила, че няма да коментира обсъжданията с потенциални кандидати за бизнеса с чипове. Western Digital също не е коментирала веднага след запитването, а KKR е отказал коментар.

Припомняме, че през юни за предпочитан кандидат вече бе избран консорциум, в който влизат японски фондове, финансовият инвеститор Bain Capital и южнокорейският производител на чипове SK Hynix. Предложението до голяма степен бе водено от Министерството на търговията на Япония, което иска да запази технологията за чипове под контрола на страната.

Срещу избора обаче подаде иск Western Digital. Компанията, която заедно с Toshiba управлява основния ѝ завод за чипове, твърди, че нейният партньор нарушава съвместните им договори. Тя се обърна и към американски съд в опит да предотврати сделката, за която не е дала съгласие. Всички тези действия доведоха до стартирането на съдебно дело от страна на Toshiba. 

Вчера пък Nikkei писа, че Toshiba се концентрира  над офертата на Western Digital в преговорите за продажбата на своето поделение за чипове.

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още