IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50% от ИТ специалистите у нас търсят сигурност на работното място

Заради недостига на специалисти в сектора високото заплащане е водещо в предложението на работодателите

15:55 | 25.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Над 50% от ИТ специалистите у нас търсят сигурност на работното място

Над 50% от хората, работещи в сферата на информационите технологии (ИТ) в България, търсят основно стабилност и сигурност на работното място, сочи представително проучване на българо-американската компания за разработване на мобилен софтуер MobiSystems.

С оглед на динамиката в сектора и недостига на специалисти в него проучването има за цел да идентифицира нуждите и характерните мотиви на ИТ специалистите у нас при избора на компания, в която да работят.

За най-голяма част от ИТ специалистите у нас, или около 30%, най-важен мотивационен фактор е комплекс от критерии, които работодателят трябва да покрива едновременно. Сред тях водещи са стабилност и имидж на фирмата, размер на заплащането и вида на работата, която вършат. Важни са също съответствието между задълженията и отговорностите им, разположението на офиса и допълнителните социални придобивки.

Втората открояваща се група са хората, които залагат основно на личните си качества и умения при търсенето на работа. За тях видът и естеството на дейността им не е от първостепенно значение и с готовност биха сменили работата си, ако в замяна им се предложат по-добри условия на работното място и по-високо заплащане. За тях също е от значение стабилността и големината на компанията, в която работят.

Значително по-малка е групата на хората, за които възможността за професионално развитие и усъвършенстване е водещ фактор при избора на работно място.

Немалък процент от всички анкетирани, около 8%, са ИТ специалистите, които все още нямат формирани конкретни мотиви и изисквания при търсене на работа.

Общият извод по отношение на мотивиращите фактори на служителите в ИТ сферата потвърждава тенденцията високото заплащане да е водещо в предложението на работодателите. Подобни резултати могат да се обяснят с ясно изразеното несъответствие на търсенето и предлагането на пазара на труда в ИТ сферата, породено от липсата на достатъчно и добре подготвени специалисти.

Проучването е направено от агенция “Прогрес Консулт” и е представително за около 80-те хиляди работещи ИТ специалисти и студентите, изучаващи информатика, компютърни и/или информационни технологии у нас. Средната възраст на анкетираните е 30-35 г., живеят предимно в София, Пловдив, Варна и Бургас, 25% от тях са жени.

Според резултатите от проучването 57% от ИТ специалистите имат завършена магистърска степен, а повече от половината, или 54%, са с трудов опит в сферата от 6 до над 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още