IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатори от САЩ искат обяснение от Yahoo за бавното разкриване на кибератаката

Според тях случилото се е "неприемливо", защото е минало прекалено много време

10:54 | 28.09.16 г.
<p>
	Мариса Майер.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мариса Майер. Снимка: архив Ройтерс

Шестима сенатори от САЩ поискаха вчера от Yahoo да обясни защо хакерската атака преди две години, при която са били откраднати данни от 500 млн. акаунта, е разкрита чак миналата седмица. Те обявиха, че начинът, по който фирмата реагира на пробива, е “неприемлив”, предава Ройтерс.

Шестимата демократи са “притеснени”, че атаката от 2014 г., за която компанията обяви новини чак в четвъртък миналата седмица, е засечена толкова късно след като се е случила.

“Това означава, че данните на милиони американци може да са компрометирани в продължение на две години”, написаха сенаторите в писмо до главния изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер. “Това е неприемливо”.

Говорителят на Yahoo коментира, че компанията ще отговори “своевременно и по подходящ начин” на писмото, което е подписано от сенаторите Патрик Лийхи, Ал Франкен, Елизабет Уорън, Ричард Блументъл, Рон Уайдън и Едуард Марки.

От своя страна регулаторът на фондовия пазар в САЩ заяви, че бързото разкриване на кибератаки от компаниите е приоритет. Запитана за случая на Yahoo, председателят на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) Мери Джо Уайт заяви, че не може да коментира в конкретика.

По време на конференция преди това тя обясни, че експертите от комисията през последните месеци проверяват как компаниите се справят с изискването на агенцията от 2011 г. да разкриват подобни пробиви в сигурността. Yahoo е изправена пред редица въпроси за това какво е знаела за атаката от 2014 г. Същевременно компанията се опитва да направи така, че случилото се да не навреди на очакваното поглъщане на основния ѝ бизнес от Verizon.

Интернет компанията заяви, че е засякла пробива това лято, след като е преглеждала системите си за сигурност. Yahoo не разкри кога точно е разбрала за атаката и дали е знаела за нея, преди да обяви сделката с Verizon в края на юли. По време на изслушване в Сената председателят на Федералната търговска комисия Едит Рамирез заяви, че нейната агенция подкрепя бързото разкриване на подобни случаи, макар че не обяви дали комисията разследва Yahoo.

“По наше мнение около 30 до 60 дни (след като атаката е разкрита) може да е подходящо”, коментира тя пред Търговския комитет на Сената. “Необходимо е потребителите да бъдат уведомени, така че да могат да се защитят”.

В писмото си сенаторите поискаха от Yahoo да им даде повече информация за разследването, което извършва съвместно с властите, както и да разкрие какви са плановете ѝ за защита на засегнатите потребители. Сенаторите искат Майер да предостави график на случилото се и какви мерки ще предприеме Yahoo, за да предотврати други подобни пробиви в системите си.

Акциите на Yahoo завършиха търговията във вторник с 2,5% ръст в стойността си до 43,37 долара за брой. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още