IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starboard настоява за смяна на директорите на Yahoo

Компанията отправя все по-остри критики към мениджмънта на онлайн гиганта

17:44 | 24.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Големият агресивен инвеститор в американския онлайн ветеран Yahoo Starboard Value номинира деветима директори за борещия се с редица проблеми Борд на онлайн компанията, предава Bloomberg.

Starboard разполага с дял от 1,7% от Yahoo и е сред най-големите критици на компанията. Той номинира своя главен изпълнителен директор Джефри Смит, както и други представители за борда по време на годишната среща миналата година, сочи писмо до акционерите. Ако успее да постигне целта си, кандидатите на хедж фонда ще заменят представителите на борда на Yahoo, включително и двама от директорите, които се присъединиха към него наскоро.

След повече от три години начело на Yahoo главният изпълнителен директор Мариса Майер показа, че усилията ѝ са недостатъчни за връщането на компанията към успеха, а инвеститорите губят търпение. Същевременно Yahoo се бори със забавянето на растежа на продажбите и се провали в отделянето на своя основен онлайн бизнес от своя мулимилиарден дял в Alibaba Group Holding. Starboard първа започна да призовава за промени още през 2014 г., а отскоро е особено критична към мениджмънта на компанията. От своя страна Yahoo заяви, че ще обмисли различните алтернативи, включително и продажбата на основните операции на компанията.

"Ние сме изключително разочаровани от слабите финансови резултати на Yahoo, лошото управление, нечуваните компенсации и практики за наемане, както и от общата липса на отчетност и контрол от страна на борда“, написа в писмо към акционерите Starboard. “Вярваме, че в борда ясно липсва лидерство, обективност и перспектива, които са необходими за вземането на решения, в най-голям интерес на акционерите“.

Трудна стъпка

За Майер, която е в борда, това е поредната трудна стъпка в нейния мандат, който започна с усилия за връщане на компанията към успеха, още когато постъпи на поста през юли 2012 г.

През февруари изпълнителният директор представи най-новия си план за справяне с проблемите на компанията, включващ съкращения на служители, спиране на част от продуктите и други стъпки, с които да подпомогне насърчаването на ефективността и фокусирането върху възможностите за растеж.

По-рано този месец Майер заяви, че ще направи най-доброто за инвеститорите, докато Yahoo обмисля своите стратегически опции. Освен това обясни, че би искала да запази работата си, като продължи да ръководи компанията.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още