IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО отменя митата на над 200 технологични продукта

Облекчаването на тарифите ще има очакван ефект от 1 трлн. долара и може да допринесе за 60 000 нови работни места

13:49 | 24.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Членовете на Световната търговска организация (WTO) финализираха в петък сделка за намаляване на митата на продукти от сферата на информационните технологии за сумата от 1 трлн. долара. Постигнатата договерност има за цел да даде тласък на производителите на стоки от видео игри до медицинско оборудване, съобщава Ройтерс.

Договореното актуализиране на Споразумението за информационните технологии е първото от 18 години насам, добавяйки повече от 200 продукта към списъка със стоки, обхванати от нулеви мита и безмитна търговия.

Търговският представител на САЩ заяви, че актуализираното споразумение ще покрие износ за повече от 100 млрд. долара само по отношение на САЩ, а оценките на индустрията показват, че премахването на митата може да допринесе за отварянето на 60 000 нови работни места.

„Актуализирането на споразумението е страхотна новина за американските работници и бизнеси, които проектират, произвеждат и изнасят най-съвременните технологии и информационни продукти, от машини за ядрено-магнитен резонанс през полупроводници до конзоли за видео игри“, заяви американският търговски представител Майкъл Фроуман.

Технологични компании като General Electric Co, Intel Corporation, Texas Instruments Inc, Microsoft Corp and Nintendo Co са сред компаниите, които вероятно ще се възползват от сделката.

Списъкът с други безмитни продукти се допълва от компютърни и медийни софтуери, конзоли за видео игри, касети с мастило за принтери, GPS устройства, медицински машини и ново поколение полупроводници, заяви главният изпълнителен директор на технологичния съвет.

Това определено ще се отрази на Intel, което е важно, но е от голямо значение и за други технологии, които дори не бяха сънувани, когато беше създадено първото споразумение за информационните технологии“, заяви директорът "Комуникации" в Intel Лиза Малоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още