IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени не спират китайците да купуват iPhone 6

Цената му в Китай е три пъти по-висока от тази на популярните телефони Xiaomi

10:58 | 21.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В уебсайта на китайския гигант в онлайн продажбите Alibaba можете да купите стол за педикюр и масаж за 800 долара. Ако искате да купите новия iPhone в Китай, той ще ви струва повече от това. Милиони китайци си го поръчват въпреки това, пише Bloomberg.

20% от покупките на iPhone Китай са субсидирани, което значи, че мобилният оператор на клиента покрива част от сумата за устройството, коментира главният изпълнителен директор на Apple Том Кук. Това е стандартна система в САЩ. Това означава, че 80% от хората, купуващи си iPhone в Китай, плащат пълната му цена.

Iphone 6 се предлага за 5288 юана (864 долара) в Apple Store. Това е скъп телефон, независимо за коя точка на света става дума, но сумата е особено висока за Китай, където най-популярните телефони Xiaomi се предлагат на три пъти по-ниска цена.

И все пак китайците си купуват iPhone. През последното тримесечие продажбите на смартфона са нараснали с 32% в Китай, в сравнение със същия период миналата година, като тук не се отчита излизането на новите устройства на Apple през тримесечието, тъй като iPhone 6 е пуснат за продажба в Китай преди няколко дни.

"Когато погледна Китай, виждам огромен пазар, на който има повече хора в средната класа, отколкото във всяка друга страна в историята на света и един невероятен пазар, на който хората искат последните технологии и продукти, които осигуряваме“, посочва Кук. „Ето защо инвестираме като луди на този пазар“.

Кук не разкрива данни за продажбите на iPhone 6 от дебютния му уикенд в Китай. Главният изпълнителен директор на Apple твърди, че „има регулаторен настиск във връзка със субсидиите“, който може да обезкуражи част от купувачите да си вземат новия телефон.

Китайското правителство заяви, че държавните мобилни оператори ще намалят разходите си за маркетинг и субсидии тази година. Най-големият оператор – China Mobile, бързо отговори на това, фокусирайки се върху предлагането на по-евтини устройства. 

Натискът върху субсидиите в Китай вероятно ще направи iPhone на Apple и Galaxy на Samsung по-трудни за продажба. Apple изглежда приема това. Кук твърди, че компанията удвоява броя на магазините си в Китай, където вече има 15 търговски обекта. Плановете са те да станат 40 през следващите няколко години. Не може да се каже същото за Samsung.

Може би по-добрият тест за Apple в Китай ще дойде с резултатите за следващото фискално тримесечие, което ще покаже представянето на iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Китай обича големи телефони, така че очакванията са наистина големи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още