IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите руснаци се молят Tesla да "открие" Русия

Компанията обаче засега не възнамерява да стъпва на пазара в страната

16:20 | 07.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти 100 000 руснаци следват неофициалната страница на Илон Мъск във Facebook. Въпреки това основателят на Tesla изглежда предпочита да рекламира своята кола мечта навсякъде другаде, но не и в Русия, принуждавайки феновете си да изминат хиляди километри и да платят огромни суми, за да си купят автомобила на компанията му, коментира Bloomberg.

В желанието си да притежава Tesla S, струваща 75 000 долара, Врацки, изпълнителен директор на софтуерна компания, е готов да размени за нея своята BMW X6 и дори да плати за нея двойно. Тъй като автомобилите не се продават в Русия, той плаща 12 000 долара за полет до САЩ от Москва и още 50 000 долара за митнически такси.

Когато купува своята Tesla преди две години, Врацки е като застрашен вид в дивата природа. Днес обаче в основания от него фен клуб има десетки членове, а според Врацки има още поне 250 автомобила, които още не членуват.

Сред клиентите на Tesla са мениджъри на консултантски фирми, милиардери като Роман Абрамович, банкери като Андрей Акимов и дори бившият икономически министър Герман Греф.Hidden Field

С толкова видни и вече доволни клиенти и богата класа, известна с разточителните си покупки, Tesla лесно може да продаде поне 2000 седана модел S и 2000 спортни автомобила от предстоящия модел Х, ако отдели толкова внимание на Русия, колкото и на Китай, казва Врацки. Мъск бе посрещнат от възторжени тълпи, когато пътува до Пекин и Шанхай на промоционално турне през миналата година.

Tesla Motors отчете 1,1 млрд. долара приходи за първото тримесечие, същата сума, която руснаци са изхарчили за луксозни автомобили между януари и май, показват данни на компанията за пазарни проучвания Avtostat. През миналата седмица американската компания обяви, че е доставила 11 507 седани модел S през второто тримесечие и се стреми да достави общо 55 000 автомобила до края на годината.

Към момента обаче Русия не е сред приоритетите на Tesla. Компанията твърди, че не продава автомобилите си в страната, защото там не може да „предостави гаранции, възможности за зареждане на автомобила, сервиз или подкрепа при внасянето“ на автомобилите ѝ. Засега навлизането на пазара в Русия дори не се коментира.

При положение, че отношенията между САЩ и Русия са в най-лошото си състояние от десетилетие насам заради подкрепата на Путин към бунтовниците в Украйна, малко вероятно е тази позиция скоро да промени.

За Мъск навлизането на руския пазар се усложнява и от друг негов бизнес: SpaceX. Официално известна като Space Exploration Technologies компанията спечели през май позволение от въздушните сили на САЩ за извършването на военни мисии. В същото време след политически натиск дейността на съвместното дружество на конкурентите Boeing Co. and Lockheed Martin Corp. бе ограничена заради използването на руски ракети.

Явно феновете на Tesla в Русия ще трябва да продължат да плащат високи цени на частните търговци, за да получат исканата от тях кола. В руските онлайн сайтове автомобилите се предлагат за по 195 000 долара. Другата възможност за руските купувачи е да отидат до Финландия, която се намира на около 900 км. от Москва.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още