IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отчете нова загуба, но по-добри продажби

Компанията е получила 38 000 заявки за новите батерии PowerWall

09:15 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на електроавтомобили Tesla Motors обяви поредна загуба за първото тримесечие, но и по-добри приходи от продажби от очакваното на Wall Street, съобщава CNBC. Междувремнно акциите на производителя на електрически автомобили поскъпнаха с 2% в разширената търговия.

Tesla обяви загуба за първото тримесечие от 36 цента на акция при приходи от 1,10 млрд. долара. Продажбите са се повишили с повече от 50% спрямо същия период на миналата година.

Анализаторите очакваха загубата на Tesla да е от 50 цента на акция при приходи от 1,04 млрд. долара, показва предварителната оценка на Thomson Reuters.

Компанията е доставила 10 045 автомобила през първото тримесечеие, малко повече от предварителните оценки от миналия месец на производителя за 10 030 броя. Tesla очаква да достави около 55 000 автомобила през тази година, като доставките на модела X вероятно ще започнат през третото тримесечие.

„Има огромен брой предварителни заявки за модела Х и наблюдаваме стабилен ръст на търсенето на модел Н“, заяви главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск по време на конферентния разговор в сряда.

Tesla обяви, че е понесла удар от 22 млн. долара от преоценка на активи в чужда валута заради по-силния американски долар. Компанията очаква доларът да се отрази на цените на сделките по модела S през второто тримесечие и обяви увеличение от 5% за цените на автомобилите си за повечето европейски пазари след третото тримесечие.

За третото тримесечие на годината Tesla подготвя завишено производство на представените наскоро слънчеви батерии за домакинствата, които да съхраняват слънчева енергия за по-късно използване. Според компанията производството ще „се увеличи значително“ до първото тримесечие на 2016 г.

По време на телеконферентния разговор с инвеститорите и анализаторите Мъск заяви, че Tesla е получила 38 000 предварителни заявки за батериите PowerWall. Батериите ще струват между 3000 и 3500 долара. 

„Насочвайки пазара към висок клас батерии, Tesla  има огромно предимство и стойност, които не мисля, че могат лесно да бъдат дефинирани, но със сигурност са високи“, заяви за CNBC Рос Гребер, главен изпълнителен директор и президент на Gerber Kawasaki, компания, която притежава акции на Tesla.

Според Мъск планираният „гигазавод“ на Tesla в Невада има потенциала да произведе 500 000 батерии до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още