IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск е на минимална работна заплата в Tesla

И през тази година предприемачът ще получава минималната за Калифорния заплата, която освен това отказва реално да вземе

18:38 | 23.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Неговата компания все още не постига печалба. Затова може би не е чудно, че заплатата на шефа на Tesla е скромна. Илон Мъск, главен изпълнителен директор и основател на фирмата, ще получава през 2015 г. само минималната работна заплата.

43-годишният предприемач ще получи през тази година базова заплата от 37 440 щатски долара (34 860 евро), което съответства на минималната работна заплата за Калифорния, обяви Tesla в задължителното оповестяване на официалните си документи пред американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Така излиза, че Мъск не би могъл с тази заплата да си позволи да си купи Model S, единственият модел на автомобилния производител. Цената на лимузината в базовата ѝ версия възлиза на 69 000 долара.

През 2014 г. основната заплата на Мъск възлиза на 35 360 долара, съобщи компанията пред SEC. Той обаче винаги се е отказвал да приеме парите. 43-годишният предприемач с произход от Южна Африка е един от най-богатите хора на планетата, като според списание Forbes състоянието му се оценява на 8 млрд. долара. Той основава освен Tesla и частната компания за космически пътувания SpaceX.

Макар и Tesla практически все още да не е на печалба, компанията се наслаждава на доверието на инвеститорите заради своя  дух на изобретателност и статус на пионер. От основаването си през 2003 г. компанията от Калифорния бе на печалба само през едно тримесечие, през 2013 г.. През миналата година Tesla постигна приходи от 3,2 милиарда долара и загуба от 294 млн. долара.

Това обаче очевидно не смущава Мъск. Наскоро той обяви, че до десет години компанията му ще е оценена на 700 млрд. долара - колкото Apple в момента. Мъск, който стана богат заради основаването на онлайн услугата за разплащания PayPal, опровергава всички, които се съмняват в оптимизма му. Според него през тази година приходите на Tesla ще се удвоят до 6 млрд. долара, а  до 2025 г. ще растат годишно с по поне 50%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
ПИЧ
преди 9 години
Ех горкия Елон Мъск, жив да го ожалиш, на минимална заплата. Ако е на минимална Българска заплата, направо да му съберем по 1 левче от SMS, та да изтика годината човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още