IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla продава използвани автомобили през своя сайт

Тази година производителят на електрически автомобили се готви за връщането на отдадени на лизинг версии на Model S

10:58 | 02.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tesla продава използвани автомобили през своя сайт

Производителят на електрически автомобили Tesla Motors Inc. започна да продава използвани версии на Model S на своя сайт, предава Wall Street Jоurnal. Изданието определя хода като важна стъпка за производителя на луксозни автомобили, който се превръща от стартъп в популярна компания.

Сертифицираната програма, която Tesla стартира миналата седмица без много шум, дава възможност за закупуване на моделите на компанията на по-ниска цена в сравнение с тази на новите автомобили. Предлагат се поддръжка и проверка за надеждност. Също като други производители на луксозни автомобили Tesla предлага удължена 4-годишна гаранция за своите използвани автомобили.

Първата серия превозни средства, предложени за продажба на сайта, са най-вече такива, чиито собственици искат да се разделят с версиите на Model S с пълно задвижване, които бяха пуснати на пазара миналата година, разкрива говорител на компанията.

Коли, отдадени на лизинг, ще започнат да се връщат при Tesla по-късно през тази година, тъй като първите продажби на коли на лизинг бяха през 2012 г., а като цяло срокът на лизинговите договори е 3 години.

Според WSJ продажбите на използвани автомобили е важна стъпка за Tesla за привличането на нови клиенти, както и да гарантира, че използването на остатъчната стойност на своите модели ще бъде нов източник на приходи.

Tesla не използва независими дилъри. Ето защо получава пряко приходите от продажба на използваните автомобили. Обикновено използваните превозни средства генерират значително по-високи маржове на печалбата в сравнение с продажбите на нови коли.

В случая на Tesla не е ясно каква ще бъде печалбата от това начинание. Офертите чрез сайта като цяло са по-евтини от тези, рекламирани на AutoTrader.com и предлагани от частни продавачи или независими дилъри на автомобили.

Един въпрос, който изниква, е как Tesla ще се справи със запаса си от използвани автомобили. Към този момент в магазините стоят доста малко коли на Tesla, а тези които са в шоурумите са предназначени за тестове и демонстрации. На фона на изпълнението на програмата за използвани коли и при положение, че стотици коли ще бъдат върнати с изтичането на лизинговите договори, компанията ще трябва да ги съхранява, докато бъдат продадени.

Говорител на Tesla коментира, че автомобилите ще бъдат съхранявани в райони в САЩ, а не непременно в магазини. Ако клиент поръча използван автомобил, може да го получи от регионален склад на Tesla или пък да се възползва от възможността компанията да му го достави лично.

Повече за компанията можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още