IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla представи батерия, която може да съхранява слънчевата енергия

Компанията дава сериозна заявка за разширяване на бизнеса

14:11 | 01.05.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Батериите за домакински нужди Tesla Power&nbsp;Wall с капацитет 10 киловатчаса ще се продават за 3 500 долара&nbsp;(3 122 евро), а доставките ще започнат след три-четири месеца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Батериите за домакински нужди Tesla Power Wall с капацитет 10 киловатчаса ще се продават за 3 500 долара (3 122 евро), а доставките ще започнат след три-четири месеца. Снимка: Ройтерс

Калифорнийската компания за производство на луксозни електромобили Tesla Motors представи батерия за домакинствата, която да съхранява слънчева енергия за по-късно използване, съобщава БТА.

Така компанията решава ключов проблем за по-широкото използване на възобновяемите енергийни източници, предадоха световните агенции.

Очевидният проблем със слънчевата енергия е, че слънцето не свети през нощта, коментира главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск.

Това означава, че енергийните мрежи, които използват слънчева енергия, все още се нуждаят от резервни източници на електроенергия, като в САЩ често тази енергия се осигурява от централи на въглища или газ, отбелязва ДПА.

По думите на Мъск батериите, които ще се произвеждат от новата компания Tesla Energy, са "липсващото звено" за по-широкото използване на слънчева енергия, тъй като ще я съхраняват за моменти, когато слънцето не свети.

Tesla Energy ще произвежда батерии за домакинствата и настройващи се акумулаторни системи с капацитет до 10 киловатчаса, които могат да захранват малък град, посочи Мъск.

Батериите за домакински нужди Tesla Power Wall с капацитет 10 киловатчаса ще се продават за 3 500 долара (3 122 евро), като доставките ще започнат след три-четири месеца, допълни той.

През 2012 година средното американско домакинство е използвало 11 380 киловатчаса електроенергия годишно. Германските домакинства са потребявали средно 3413 киловатчаса годишно.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 46 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Друже, а рендета произвеждат ли? Батериите са едни от най-големите предизвикателства пред техниката, застоят при тях е най-голям. Който успее да направи пробив там, ще бъде истински властелин. Тесла са най-напред, не ги разправяй тия работи. Естествено е да има големи пари, това е наука, не е производство на пелети. Само ни светни кои са алтернативите - в джобовете не се съхранява енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 24
albobo76
преди 8 години
Зад Тесла стоят едни много, ама много големи пари. Те разработват най-обикновенни продукти, обвиват ги в лъскава опаковка и ни ги представят на шумни презентации. Всичко това с цел "телетата", които имат пари, но нищо не разбират от техника да платят цената на Тесла. Тя винаги е 10 до 100 пъти по-висока от алтернативите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Няма много други батерии с такъв капаците и предвидени за домашни условия. В случаят важни са не само батериите а цялата умна система управляваща акумулирането и поребяването на енергията. Важна е и цената, която сега е 3500 долара, но до 2020 година с увеличение на обема на производството може да падне със 70%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Напротив подобна система би имала и огромни прединства и в места налична електрическа мрежа.Най-глемият проблем на наличните мрежи е нуждата от постоянното уравновесяване на производството и потреблението на електроенергия, което изисква поддържането на огромен студен резерв от електроцентрали, които да подпомагат производството в пиковите часове.Ако във всеки дом имаше подобни батерии, нощно време биха могли да се зареждат от евтин ток от АЕЦ, ВЯЕЦ и друго трудно спираеми електроцентрали, а денем от фотоволтаици. В сутрешните и вечерните пикови часове обаче биха могли да отдават електроенергия и да направят излишни най-скъпите електроцентрали, които стоят като студенрезерв и дневно работят само няколко часа в пиковите часове.Не е случайно, че Тесла вече има споразумение електрическите компании да дотират техните батеририи и реалната им цена за клиента да е много по ниска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 10
Jorkata
преди 8 години
"Tesla представи батерия, която може да съхранява слънчевата енергия" - значи всички останали батерии не могат, така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 6
Mesoiadess
преди 8 години
Това е за места където няма достъп до електричество от мрежата .Иначе дори при идеални условия няма изплащане 10г. само батерията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Видеото с презентацията:http://***.futuretimeline.net/blog/2015/05/1.htm#.VUSe9ZMaugR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
И да, и не: АКО ВЪВ ВСЕКИ дом се инсталира такава батерия И всеки дом си има свой ВЕИ, батериите могат да уравновесят товар и генерация.Но,БАТЕРИИТЕ НЕ ЗАХРАНВАТ. Батериите акумулират. За захранването се иска източник с достатъчно ниска цена. Такава, щото да си заслужава инвестицията в подобна батерия. Добре, че ги развиват и произвеждат. Даже супер.Сега, да видим къде са евтините източници, да си изравним жизнения стандарт и щестана един от първите, купили такава батерия.А, дотогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 3
Graf
преди 8 години
Дори и гугълпреводача не е толкова ..ъъъ... неподострен да го кажем заобиколно. :)Тесла предлагат акумулатор, красивичък, с възможност за енергийна консумация от 10 киловата на домакинството, ама тук решили, че някакъв град можел да бъде обслужен с него...Може, ако градчето е от 100 къщи и ще си осветяват тоалетните с лед осветление а също така се абстрахираме от загубите за пренос на тоците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
"капацитет до 10 киловатчаса, които могат да захранват малък град"Тъпотии, вероятно некадърните *** тук пак са превеждали нещо с Гугъл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още